Éghajlat

2022.07.08. 17:44

Gyöngyös is aláírta a klímaváltozási küldetés chartáját

Gyöngyös is csatlakozott az Európai Unió kezdeményezésére megszületett, Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz elnevezésű küldetéshez

Sz. Sz. I.

Gyöngyös is klímabarát várossá válik

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Hiesz György polgármester a napokban írta alá a kezdeményezés alapdokumentumát, a küldetési chartát, tájékoztatott a gyöngyösi önkormányzat. Ezzel a mátraaljai város kifejezte az elkötelezettségét a dokumentumban foglalt alapvető célok és értékek mellett. A csatlakozók vállalják, hogy településük 2030-ra ellenállóvá válik a klímaváltozás káros következményeivel szemben, s e cél elérése érdekében segítik és összefogják a klímaváltozás lassításában érdekelt helyi csoportokat, illetve magán- és civil szereplőket. A program kiemelt hangsúlyt fektet az állampolgárok döntéshozatali folyamatokba, illetve a különböző megoldási lehetőségek és stratégiák tesztelésébe való bevonására. Az egyes régiók és települések egyedi javaslataikat megoszthatják más településekkel, így biztosítva a helyi tapasztalatoknak a klímaváltozás elleni európai és globális küzdelembe való becsatornázását.

A gyöngyösi képviselő-testület egyébként nemrégiben fogadta el a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját, amelyben kiemelt szerepet kap a zöldfelületek fenntartásával kapcsolatos úgynevezett zöld- és a vízgazdálkodással kapcsolatos kékstratégia is. E két területen az önkormányzat a későbbiekben számít a civilszféra, valamint a lakosság javaslataira és közreműködésére is.

A küldetési chartához eddig 118 európai régió és önkormányzat csatlakozott 18 uniós tagállamból és hat Európai Unión kívüli országból. A program kiegészíti és támogatja az európai zöld megállapodás és az uniós klímastratégia céljainak megvalósítását. A csatlakozó helyi kormányzatok mellett 17 további szervezet – köztük vállalatok, szolgáltató központok és helyi akciócsoportok – támogatja a Chartában megfogalmazott törekvéseket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában