Környezetvédelem

2022.07.30. 19:50

Idén eddig 2800 liter használt sütőolajat gyűjtött össze Heves megye, de lehetne ez jóval több is

Heves megyében több helyen leadható a hulladékká vált sütő-, illetve fáradt olaj. Hogy ezt követően mi lesz pontosan ezekkel az anyagokkal azt a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-től kapott tájékoztatóból tudtuk meg. Az is kiderült, hogy hol tart a megye jelenleg a múlt évi összegyűjtött mennyiséghez képest.

O.N.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A megfelelő kezelés után ezek az anyagok százszázalékban újrahasznosíthatók. A tisztított olajokat legnagyobb részben az üzemanyag-iparág használja, de más ágazatokban, például festék-, gipsz-, bitumen-, szigetelőanyag- és kenőanyaggyártásban is alapanyagként szolgálnak – tudtuk meg a Heves Megyei Kormányhivataltól.

Kiemelték, hogy a használt olajok gazdasági körforgásba való visszavezetése nagyon fontos környezetvédelmi célkitűzés a természeti erőforrások kímélése érdekében. Az olajok nem megfelelő kezelése nem csak a természetes vizeket és a talajt veszélyezteti, de a lefolyókba öntve a csatornahálózatot és a szennyvíztisztítási technológiákat is jelentősen terheli.

Mint írják, a használt sütőolaj gyűjtése és leadása Heves megyében is egyszerű: a kihűlt olajat elég leszűrve egy műanyagpalackba tölteni, majd azt a gyűjtőpontokra eljuttatni. Az elszállításról és az újrahasznosításról a gyűjtőpontot üzemeletető cégek gondoskodnak.

A Heves Megyei Kormányhivatal honlapján lehet tájékozódni a sütőolaj leadási helyszíneiről, amelyek a megyében 60 településen elérhetők. Ez összesen 131 gyűjtőpont. Megyénkben a fáradt olajat Gyöngyösön, a Pesti úti MOL kúton, illetve a Kenyérgyári út 19. szám alatt található hulladékudvarban, valamint Egerben, a Homok út 26. szám alatt működő hulladékudvarban és a Hatvan külterületén lévő (054 hrsz.) hulladékudvarban tudják leadni azok, akik figyelnek a környezetvédelemre.

Mivel Heves megyében a legtöbb ilyen helyszín a MOL-kutakon van, portálunk felkereste a vállalatot a témával kapcsolatban. Kérdéseinkre adott válaszaikból kiderült, hogy Gyöngyösön, a Pesti úti töltőállomásukon idén a lakosságtól átvett és kezelésre elszállított használt motorolaj mennyisége több mint 300 kilogramm, míg 2021-ben összesen több mint 1300 kilogramm volt. Emellett országszerte csaknem 66 helyszínen vesz át fáradt olajat a cég, amelyet a MOL Zalai Finomítójában hasznosítanak újra útépítési bitumenekhez.

Sütőolaj tekintetében tavaly csaknem 6500 liter gyűlt össze csak a Heves megyei töltőállomásokon, idén eddig majdnem 2800 liter. A leadott sütőolajat egyébként a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítás után eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően a környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a százhalombattai finomítóban használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában