Felújítás

2022.07.26. 19:55

Lekerültek az állványok, már látszik: visszakapta eredeti árnyalatát az egri bazilika

Festmény és fotók segítették felidézni a múltbéli állapotokat. Hamarosan az oltár is új helyre kerül.

Kiss Balázs Levente

Felfedte új külső színét az Egri Bazilika

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Első üteme a végéhez ért az Egri Bazilika felújítása, és az épület körül sétálók már a múlt héten is megcsodálhatták, hogy a munkálatok után a főbejárat felőli homlokzatról lebontották az állványzatot. Így az épület kezdi megmutatni a szépségét. Rudolf Mihály építész, a kivitelezést végző Hadas Építész Kft. vezetője arról tájékoztatta lapunk olvasóit, hogy az építmény első részének új színezésével kapcsolatban több kérdést is kaptak már. Mint elmondta, fontos kiemelni, hogy a közel kétszáz éves épületnek az esztendők folyamán időről időre változott a színe.

– Az eredeti színárnyalat sokkal inkább hasonlított a klasszicista árnyalatra, ami hasonló lehetett, mint szemben a Líceum színezése. Ez azt jelenti, hogy egy visszafogott, világos árnyalat volt. Később lett csak átfestve a barokkos sárga tónusra – tette hozzá Rudolf Mihály. Elmondta még, hogy a bazilika épületének a legutolsó színezése 1981-ben történt. Sok hibát vétettek az akkori mesterek, hiszen annak idején gyorsan kellett elvégezni a munkát. Siettek, kapkodtak és ennek nyoma meglátszott a minőségen. A két világháború közötti időszakban is más színe volt az épületnek, bár ebből a korszakból csak fekete-fehér fotók maradtak. Azonban a leírások, visszaemlékezések alapján tudható, hogy hogyan nézett ki akkor Eger híres építménye.

Felfedte új külső színét az Egri Bazilika
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Most próbáltuk a három évvel ezelőtti színhez képest visszahozni a halványabb színeket. A XIX. században élt Joó János festőművész, akinek az Érseki Palotában kiállították az akvarell festményét, amely a bazilika építéskori állapotát mutatja be. Ennek a tónusait vettük alapul és újdonságként most a kőszín is megjelenik majd a felújított épületen – emelte ki Rudolf Mihály.

A múltban a város meghatározó épületét harminc vagy negyven évente átfestették, mindig változott a kiválasztott színárnyalat. A mostani szemlélőnek persze feltűnik, hogy az  első részén világosabb a festés. A második ütem befejezésekor, ami a tervek szerint másfél év múlva lehet, a színezés egységes lesz, vagyis a halványabb színösszeállítás dominál majd mindenhol.

Most már a teljes építkezés az ötven százalékos készültségen túl van, vagyis kevesebb teendő van hátra, mint amennyi már megtörtént a kivitelezésből. 

Megtudtuk, a jövő héten kezdődik a sekrestye és az oltár áthelyezése. Az elmúlt napokban az ütem-elhatároló állványt helyezték máshová, így a mostani liturgikus tér felé esik a kitámasztása. Ez szükséges ahhoz, hogy ne dőljön össze az állványzat, amiről a szakemberek, restaurátorok dolgoznak. Annak érdekében, hogy a templomon belül ne a fekete porfogó fóliát kelljen nézni, ezért egy nagy méretű hálógrafikát helyeznek fel a kivitelezők takaró anyagként. Ezen a hálógrafikán a bazilika régi fotóiból és a látványtervekből lesz látható egy montázs. A nagy kupola nyugati oldalára kerül hamarosan a provizórikus oltár. 

Felfedte új külső színét az Egri Bazilika 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Rudolf Mihály elmondta, hogy méreteiben hasonló lesz a majdani kőoltár, az új sekrestye pedig az északi oldalon, a hittanterem helyén lesz. Ott helyezkedik majd el a liturgikus tér központja addig, amíg a felújítás második üteme le nem zárul, magyarázta az építész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában