Visszatekintés

2022.07.17. 15:46

A német alkotó hozta Egerbe a botlatóköveket

Meghitt ünnepség keretében helyeztek el tíz botlatókövet a Petőfi téren az 1944-ben a városból elhurcoltak emlékére vasárnap délután.

S. S.

Már Egerben is vannak botlatókövek

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az egybegyűlteket Radó István, az Egri Zsidó Kulturális Egyesület (EZSIKE) elnöke köszöntötte, Nagy Tímea színművész egy Szép Ernő-verssel és -énekkel tette emlékezetessé az ünnepi alkalmat.

A botlatókövek alkotója, Gunter Demnig helyezi el a köveket
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Jelen volt az eseményen a botlatókövek német alkotója, Gunter Demnig szobrász, a város képviseletében Farkas Attila alpolgármester, valamint Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke. Utóbbi a heol.hu-nak elmondta: ez a program legalább 15 éves és először Budapesten, a Ráday utcában helyeztek el emlékköveket. Magyarországon 25-26 településen van, körülbelül 500 darab kő. Egerben első lépésként most tíz botlatókövet helyeztek ki. Európában a szobrász eddig 50-55 ezer követ rakott már le, többségét személyesen.

– Egyesületünk a megemlékező kövek magyarországi kihelyezésében koordinátori, szervezői szerepet tölt be, rendezzük az eseményeket – tudatta az elnök. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában