Felújítás

2022.07.15. 09:40

Megújul az egri vár déli fala

Közel háromszáz millió forintból, év végéig készül ez a munka.

Szabadi Martina

Illusztráció

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Újabb örömteli esemény ebben a furcsa gazdasági helyzetben, önmagában siker, hogy ma kiviteli szerződést tudunk kötni, nehéz jól felhasználni jelenleg a forrásokat – mondta Mirkóczki Ádám polgármester péntek délelőtt sajtótájékoztatón a Déli belső várfal felújításához kapcsolódó szerződés aláírásán. Emlékeztetett arra, hogy hatszáz millió forint forrást kapott a vár, amelyből eredetileg egy panorámaliftet irányoztak elő, ám erre nem volt elég a forrás.

– Sokat dolgoztunk azon, hogyan használjuk fel ezt a forrást, végül a szakemberekkel úgy döntöttünk, a Varkoch és a Hyppolit kapu közötti déli várfal rekonstrukciójára fordítjuk. Ez összesen 297 millió forintból valósul meg. Mindössze száznegyven nap áll rendelkezésre, hiszen a városnak fel kell használnia a forrást december végéig. Szűkös, de tartható a határidő, bele kell, hogy férjen ez a rekonstrukció. Egyébként a déli kaput is ebből az összegből szerettük volna megterveztetni, ám erre még nem került sor, ugyanis nem találtunk tervezőt, aki elkészíti – részletezte a polgármester.

Nagy István a kivitelező a Fenstherm Kontakt Kft. képviselője kiemelte, hogy a Varkoch-kaputoronyhoz vezető Déli belső Várfeljáró ma is a vár legforgalmasabb feljáró útja, amelyen évente több százezer ember halad végig. A kivitelezés során a Déli belső várfal legszükségesebb mértékű műszaki és esztétikai helyreállítása, felújítása, továbbá a belső oldali gyilokjáró részleges rekonstrukciója és a Koronasétány felújítása készül el.

– Az országban mindenhol dolgoztunk már de az egri várban még nem. Felkészültünk, el fogjuk végezni a munkát száznegyven nap alatt – mondta. Hozzátette, műemléki habarccsal fugáznak, ez visszaadja a várfal régi képét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában