EpiPen

2022.07.03. 07:55

Nincs hiány az életmentő injekcióból Heves megyében

Az anafilaxiás sokk elkerülésére használt gyógyszer iránt megnövekedett a kereslet, megnéztük, mi a helyzet szűkebb hazánkban.

M. H.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Sajtóinformációk szerint akkora volt a kereslet a súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló EpiPen-injekcióra, hogy hiánycikké vált Fehérváron. Schneider Attila, a Fejér Megyei Gyógyszerészeti Kamara vezetője megerősítette, hogy az EpiPen Junior valóban volt elérhető a nagykereskedésekben. Megkérdeztük a Magyar Gyógyszerészi Kamara Heves megyei Területi Szervezetének elnökét, fennáll-e a probléma szűkebb hazánkban. Dr. Sass Pál arról tájékoztatott, hogy jelenleg mind a gyerek, mind a felnőtt EpiPen oltóanyag elérhető a gyógyszer-nagykereskedőknél, tehát a patikák be tudják szerezni.

Az Epipen egy hordozható, előretöltött, automata injekciós eszköz, amely adrenalint adagol súlyos allergiás reakció esetén. Az auto-injektort úgy tervezték meg, hogy életveszélyes anafilaxiás reakció veszélye esetén a betegek saját maguk használhassák egy meghatározott adrenalin adag combizomba juttatására. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában