Közgyűlés

2022.07.06. 09:00

Mirkóczki Ádám: Ez nem vicc, ebukhatjuk a forrást

Határozatképtelen volt a közgyűlés, a polgármester szerint igenis elbukhatja Eger a TOP Forrást, ha nem döntenek augusztusig.

Szabadi Martina

A Fidesz-frakció nem jelent meg a rendkívüli közgyűlésen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Határozatképtelen volt a szerda reggeli rendkívüli ülés, mivel mindössze nyolcan jelentek meg az ülésen. Hiányzott a teljes Fidesz-frakció, illetve Császár Zoltán, valamint Keresztes Zoltán (Momentum)és Mirkóczki Zita (MSZP) is hiányzott.

Mirkóczki Ádám felolvasott egy levelet, amelyet hétfő este kapott, s arról szól, hogy amennyiben nem javítják a hibákat a TOP Plusz anyagában, akkor elbukhatja a város a forrást. A levél egyebek között arra hivatkozik, hogy a majdnem kilencmilliárd forintos forrás három részre tagolódik, ezeknek van egy megszabott kerete, amelyek között nem lehetséges az átcsoportosítás, tehát nem lehet egyikre többet költeni, mint a másikra.

– Ez nem vicc, igenis elbukhatjuk a forrást – jelentette ki Mirkóczki Ádám. – Remélem, mindenki tanul abból, hogy ilyen súlyú dolgokat olvasatlanul megszavazni nem szabad. Az eredeti anyagban nem az én elképzeléseim voltak a fejlesztésről, mint ahogy Oroján Sándor állítja, nem hetven százalékban az én ötleteimből áll a fejlesztési csomag.

A rendkívüli ülés után Mirkóczki Ádám polgármester, Farkas Attila és Minczér Gábor alpolgármesterek sajtótájékoztatót tartottak.
– Ennél méltatlanabb képviselő-testülete a kilencvenes évek óta nem hiszem , hogy volt a városnak – mondta a polgármester. – Felelős képviselőknek nem lehet tekinteni őket. Minden képviselőt többször megkerestünk az anyag készítésekor, ennek ellenére Oroján Sándor a közgyűlés előtti este bedobott egy hatvan oldalas dokumentumot. Kérdés, hogy mi a cél, hiszen egy ilyen súlyú dokumentumot nem szabadna olvasatlanul megszavazni, azonban úgy tűnik, a koalíciónak fontosabb az összetartás, mint Eger érdeke. Ennek az lett az eredménye, hogy tele van hibával a dokumentum. Egészen elképesztőnek tartom, hogy egy tucat képviselő miatt ilyen helyzetbe kerüljön az egész város.

A városvezető hozzátette:
– Oroján Sándor küldött egy levelet, ami magyarázkodással ér fel. Ebben van egy furcsa momentum, képes nekimenni az Egri Főegyházmegyének, ugyanis azzal védekezett, hogy én annak rendelem alá a TOP Pluszt, hogy a laktanya városi kézbe kerüljön. Ugyanis mint azt már mondtam, az épületegyüttest az állam az egyháznak adná, az egyház pedig elcserélné a mezőgazdasági iskola épületére. Utóbbiból viszont Oroján Sándor bérházat akar a TOP Plusz módosítójában. Oroján Sándor azt is kiemelte, én nem kaptam felhatalmazást arra, hogy erről a cseréről tárgyaljak. Ehhez azonban nem kell felhatalmazás, majd a közgyűlésnek kell dönteni arról, hogy él-e a város a csere lehetőségével. Egyébként 2019-ben tízezer egri hatalmazott fel – emelte ki a polgármester. 

Minczér Gábor arról beszélt, hogy a volt mezőgazdasági iskola évek óta egyre lepusztultabb, de a Fidesz frakcióvezetőjének semmilyen javaslata nem volt.

– Ezzel gyakorlatilag a cserét támogató dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő ellen ment, illetve az egyház és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ellen is. Nem tudom, meddig tűrik még ezt el – fogalmazott. 

Sajnálom, hogy nem jöttek el ma a képviselők, ugyanis a rendőrség részére másfél millió forintos támogatásról is dönthettünk volna, amellyel a belvárosi rend fenntartását szerettük volna biztosítani.

Farkas Attila arról beszélt, a keddi sajtótájékoztatón nem cáfolta a Fidesz, hogy egyetértenek a jegyár-emeléssel.
– Most azt állítják, hogy nem akarnak beleszólni az operatív döntésbe, miközben két politikai kinevezettjük is ül az igazgatóságban – fűzte hozzá. – Egyébként megérkezett az Evat válasza, amiből kiderül, hogy egyhangúlag döntött az igazgatóság az emelésekről. Nem értünk egyet továbbra sem ezzel, sem a Városgondozás Eger Kft. kiebrudalásával a strandról. 

Oroján Sándor az ülés alatt közösségi oldalán reagált a polgármester kijelentéseire.
– Az anya nő. Az apa férfi. Mirkóczki cirkuszol. A fejlesztési pénzek, a TOP Plusz 8,9 milliárdja pedig jönni fog Egernek. A polgármester viszont nem bírja lenyelni, hogy a tíz éves távlatú fejlesztési projektekben is sikerült a képviselők elsöprő többségének megállapodni, ezért hívta össze a mai rendkívüli ülést. Mirkóczki most azzal ijesztgeti a nagyérdeműt, hogy egy 200 milliós “prioritások közti átcsoportosítás” miatt bukni fogja a város az uniós pénzeket, sok-sok milliárdot. Lárifári, bár annyi forintom lenne, ahányszor a polgármester becsapta az egrieket. De mi a valódi baja az átcsoportosításokkal Mirkóczkinak? Az, hogy a topos pénzből mi felújítanánk a volt mezőgazdasági szakközépiskola épületét. Ő ugyanis nem a fejlesztésben gondolkodik, hanem, mint múlt héten bevallotta: elcserélné az épületet a laktanya egy részére. A közgyűlés felhatalmazása nélkül erről tárgyalgatott Budapesten, és a képviselők előtt ezt több, mint egy éven át titkolta is. Miután beleírtuk a fejlesztési tervbe, hogy az épületben fiataloknak alakítanánk ki fecskelakásokat, előjött a farbával. Mi azért nem támogatjuk, hogy az épülettel sefteljen a polgármester, mert az egy jó helyen lévő, jó adottságú épület, amire fejlesztési pénzt is tudunk szerezni. Butaság odaadni az épületet másnak, főleg a romhalmaz laktanya egy részéért – fogalmazott.
Hozzátette, a fejlesztési pénzek jönni fognak, nincsenek veszélyben és részletezte a fejlesztési elképzelésiket. Ezek egyfelől a gázfüggőség csökkentésére irányuló tervkészítést, a meglévő iparterületek fejlesztését, a Templom Galéria felújítását,  a volt mezőgazdasági iskolában a fecskelakások kialakítását célozzák.
– Mi Eger fejlődését szolgáljuk, és nem asszisztálunk a Városháza dísztermében cirkuszi fellépésekhez – zárta szavait.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában