Szárazság

2022.07.06. 09:41

Óriási a baj Heves megyében is: csaknem 60 év legszárazabb időszakát éljük

A 2022-es év első fele az eddigi legszárazabb időszak a mérések szerint.

Molnár Helga

A tavak vízfelülete is egyre kisebb

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiemelt mérőállomásainak adatai alapján júniusban területi átlagban 25,3 milliméternyi csapadékot regisztráltak, ami 40,8 milliméterrel kevesebb a sokéves hatodik havi átlagnál. A legtöbb esőt Jászberényben mérték – 50,7 milliméter –, a legkevesebbet pedig Kunszentmártonban, csupán 1,6 millimétert.

Az év első hat hónapját együttesen vizsgálva megállapítható, hogy 2022 eddig eltelt időszaka az eddigi legszárazabb periódus 1963 óta a térségben. A negatív rekordot immár az idei év első fele tartja 108,8 milliméterrel, miközben a sokéves csapadékátlag 251,1 milliméter az év első hat hónapjában. A mérési adatok szerint 2022 első felében 142,3 milliméter a hiány a sokéves első hat havi csapadékösszeghez képest.

A szárazság következményeként a termés is egyre kevesebb, erről már írtunk korábban is.

Különösen körültekintőnek kell lenni a tüzek megelőzésével kapcsolatban: egy rosszul eloltott cigaretta is óriási pusztítást tud okozni, tűzgyújtási tilalom van érvényben. Nemrég tűz tombolt a Bükkben.

Pár nappal később pedig ismét kigyulladt az erdő, feltételezhetően a szárazság miatt elég volt egy üvegcserép, ami fókuszálta a nap sugarait.

Az állatokat sem hagyhatjuk magukra, hiszen ők is szenvednek a vízhiánytól.

 

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában