Tarna

2022.07.28. 17:23

Oroján Sándor: az egri bor hírnevét teszi tönkre Mirkóczki Ádám

Blöffnek nevezte az egri Fidesz frakcióvezetője az egri polgármester azon felvetését, mely szerint bojkottálni és kitiltani kellene annak az aldebrői borászatnak a termékeit Egerből, amelyik egy hete a Tarnából szivattyúzott vizet, hogy a folyóhoz közel lévő földjét öntözze folyóvízzel.

Kiss Balázs Levente

Alig csillog néhány pocsolya a Tarna medrében

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Míg Aldebrő mellett a Tarnában már csak itt-ott csillog néhány pocsolya és víz egyáltalán nem folyik már a mederben, egy nagy fehér gém keresgélt tárta szét szárnyait és repült tovább, míg a heol.hu portál munkatársai ráleltek arra a pontra, ahol alig egy hete még homokzsákok duzzasztották a vizet, hogy lehessen belőle szivattyúzni. A folyómedertől alig ötven méterre villanypásztorral körülvett szőlőpalánta terület helyezkedik el, a folyómeder és a négy hektáros föld között még ott vannak a fémcsövek, amik a folyó vizének szivattyúzásához kellettek.

Tóth Tamás, a Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpince borászati üzletágvezetője szerint víz igazából egy hete sem volt már a folyóban. A szivattyúzás helyétől kétszáz méterrel feljebb van egy zúgó, a magukat állatvédőnek és környezetvédőnek feltüntető személyek homokzsákromboló akciójának idejében a zúgó fölött ugyanúgy kiszáradt a meder, mint most már a Tarna teljes aldebrői szakaszán. – A víz akkor sem folyt már – emelte ki Tóth Tamás –, így képtelenség azt mondani, hogy néhány órányi szivattyúzás lenne a felelős azért, hogy a folyó teljes szakaszából elfogyott a folyóvíz – zárta gondolatait Tóth Tamás, aki hozzátette, múlt hét óta tartálykocsival hordanak vizet a palánták öntözéséhez.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A még nem tisztázott körülmények vélhetően nem eshettek Mirkóczki Ádám egri polgármester figyelmének középpontjába akkor, amikor néhány napja kiadta azóta sokat idézett nyilatkozatát, mely szerint javasolni fogja az egri közgyűlésnek, hogy az érintett borászat termékeit ki kellene tiltani a városi rendezvényekről és bojkottot szeretne hirdetni a cég termékei ellen.

A közleményre korábban reagált közösségi média felületén Oroján Sándor, a Fidesz egri frakcióvezetője. Szerkesztőségünk számára bővebben is kifejtette álláspontját.

Oroján Sándor, a Fidesz egri frakcióvezetője szerint felelőtlen nyilatkozatával Mirkóczki Ádám egri polgármester az egri bor és az egri borászok hitelét rontja. Hozzátette, ha bebizonyosodik, hogy bárki jogszerűtlenséget vagy bűncselekményt követett el, akkor kapja meg érte a megfelelő büntetést.

– Már hatósági vizsgálat zajlik az ügyben, hiszen ez nem egy politikai ügy. Erre rákapcsolódni ilyen politikai jelleggel azonban, ahogyan azt az egri polgármester tette, rendkívül szerencsétlen dolog – emelte ki Oroján Sándor. Hozzátette, ráadásul nem egri borászatról és nem egri vízfolyásról van szó, vagyis Mirkóczki Ádám elment a szomszédba olcsó népszerűséget keresni.

– Óriásit blöffölt az egri polgármester azzal, hogy közzétette a javaslatát, miszerint a Tóth és Tóth borászat termékeit tiltsuk ki a városból. Nyilvánvalóan ez egy jogi nonszensz, hiszen ehhez sem egy polgármesternek, sem egy közgyűlésnek semmi joga nincs. Ami ennek a pancser beavatkozásnak a várható kétes eredményét jelenti, az az, hogy az érintett bűnösségétől függetlenül mindenki azt jegyzi meg: vízlopási ügybe keveredett egy “egri pincészet” – mondta el Oroján Sándor. Ez összességében az egri borágazatnak árt – folytatta –, ahogyan láttuk korábban egy ismert egri borászatnál. Nem pusztán az érintett borászatnak árt egy ilyen jellegű nyilatkozat, hiszen idővel nem az marad meg az embereknek, hogy pontosan melyik, hanem hogy egri. Hangsúlyozom: nem egri vízfolyásról és nem egri problémáról beszélünk. A bajt Egerbe importálni egyáltalán nem jó – húzta alá Oroján Sándor.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A politikus hozzátette, nem akar senkit se védeni, ő magam nem is ismerem a Tóth és Tóth pincészetet, senkit, aki ott dolgozik vagy tulajdonos. Egyetért azzal a véleménnyel, hogy ha ott valaki bűncselekményt, vagy hibát követett el, kapja meg érte azt a büntetést, ami jár. Az viszont nem normális dolog, hogy bármiféle vizsgálat nélkül az egri polgármester valakit meghurcol.

– Mirkóczki Ádámnak lehet, hogy pillanatnyi népszerűséget hoz a kommunikáció, hiszen a radikális környezetvédők ünnepelni fogják, de Eger veszít. Ráadásul az is hazugság a polgármestertől, hogy a Tarna kiszáradását vízkivétel okozta, hiszen pár órányi szivattyúzásnak, sem pár vízszintemelésre szánt homokzsáknak nincs ilyen hatása. Kétségtelen, hogy rátett egy lapáttal mindenki, aki vizet vett ki akár engedéllyel is, de vegyük észre: a környező folyók mind kiapadtak, a kutak kiszáradtak. Az aszály okoz ökológiai katasztrófát, nem pár órányi szivattyúzás, és ezt környezetmérnökként szakvéleményként is elfogadhatják részemről – emelte ki Oroján Sándor.

Mint a frakcióvezető kifejtette, a Fidesz frakció kíváncsian várja, hogy egyáltalán lesz-e olyan előterjesztés, ami a Tóth és Tóth borászattal foglalkozik. A polgármester vagy a közgyűlés ugyanis nem tilthat ki egy borászatot rendezvényekről, és nem szedetheti le egy cég termékeit az egri polcokról, Oroján Sándor szerint ezt három év gyakorlattal Mirkóczki Ádám is tudhatná.

– Olcsó blöff volt ez, semmi több – fogalmazott az egri Fidesz-frakcióvezető.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az üggyel kapcsolatban korábban a Demokratikus Koalíció egri szervezete is tett közzé nyilatkozatot, ami aztán eltűnt közösségi média felületükről, ahol később azt írták, oldalukat hekkertámadás érte, melynek során több posztot is töröltek ismeretlenek, s jelenleg ezek visszaállításán dolgoznak.

Szerkesztőségünk kereste a DK egri szervezetét a Tarnával kapcsolatos véleményük kifejtésére, amint választ kapunk tőlük, úgy olvasóink elé tárjuk majd álláspontjukat.

A Demokratikus Koalíció (DK) választókerületi egri szervezete nevében Balla Péter juttatta el szerkesztőségünkhöz a hekkertámadás nyomán eltűnt közlemény szövegét. Mint írták, megdöbbenéssel fogadták a hírt, hogy egy borászat ilyen tikkasztóan forró és aszályos időben is felfogta a Tarna vizét gazdasági okokból. A DK szerint ezzel megakadályozta, hogy a Tarna betöltse feladatát: táplálja a növényeket és életben tartsa az állatokat. Az ügy összekovácsolta a környéken élő civileket, környezetvédő aktivistákat és politikai szereplőket, hogy közösen mentsék meg a patakot, amely környezeti értéke mellett történeti és kulturális értelemben is fontos az itt élőknek. A Demokratikus Koalíció Eger és környékének szervezete mellett egyébként prominens, helyben nagy megbecsülésnek örvendő közszereplők is aktívan védik a Tarnát. DK helyi szervezete által támogatott bojkott egy politikai állásfoglalás, amely kifejezi a helyi élővilág melletti szolidárisunkat, ezzel arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy Magyarország vízkészlete vészesen fogy, és ökológiai katasztrófa felé rohanunk, ha nem változtatunk ezen – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában