Vadászat

2022.07.19. 07:00

Szerdától ismét puskalövésekre figyelmeztet a faluban a vécsi polgármester

A kárt okozó erdei vadak kilövését engedélyezte a rendőrség a falu lakott területén.

Sz. Sz. I.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A gyöngyösi rendőrkapitányság július 20-tól augusztus 3-ig engedélyezte Vécs lakott területén az ismét nagy számban megjelent, károkat okozó szarvasok kilövését, tájékoztat közleményében Gellén István polgármester. Közlése szerint az elejtés csak meghatározott helyeken történhet. Ezek a Petőfi úton a 187 helyrajzi számú terület, azaz a sportpálya térsége, továbbá a 232 helyrajzi számú részen a Dolina-patak medre, emellett a Szabadság utcában a 459 és a 463 helyrajzi számú ingatlanok, ami a Barta kertet jelenti, illetve a Május 1. utca déli szakasza a 785 helyrajzi számú területen. Az elejtést irányító személy az Aszó Völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza, Kaló Péter lesz. A közlemény kiemeli, hogy az elejtés irányítója, elsődleges figyelemmel az emberi életre és különös tekintettel az anyagi javakra, alapos mérlegelést követően dönthet a vadkilövés mellett. Gellén István arra is felhívja a figyelmet, hogy kizárólag vadászlőfegyverrel történhet a vadak elejtése, ami zavaró hanghatásokkal járhat. A polgármester mindenkit arra kér, hogy a kilövésre engedélyezett területeken sötétedés után fokozott figyelemmel, és ha lehet, jól látható öltözékben közlekedjen. 

Az Aszó Völgye Vadásztársaság már a Vécsen idén februárban is engedélyezett kilövési időszakban arról tájékoztatta portálunkat, hogy a vad elejtésénél alapszabály a biztonság. Elmondásuk szerint a belterületi kilövés szabályai ugyanazok, mint a külterületinek. Eszerint, a vad elejtésénél a legalapvetőbb szabály, hogy lássa, felismerje az ember azt, amire a lövést leadja.  Meg kell győződni arról, hogy a lövés elengedése után a lőszer nem megy olyan irányba, ahol személyi sérülést, anyagi kárt okozhat. A háttér biztosított, úgynevezett golyófogó háttér legyen, hogy véletlenül se kerüljön a lőszer a belátható környezeten kívülre. Nem fordulhat elő, hogy a fák közé csak úgy, belő valaki, mert mögöttük lakott ház is lehet, ahová a lövedék adott esetben becsapódhat. A belterületi kilövésnél fokozott körültekintés szükséges. Ilyenkor kiértesítik a lakosságot hangosbemondón és levélben, hogy felkészülhessenek az eseményre, például a hangos fegyverdörrenésre, s a megjelölt időben lehetőleg ne tartózkodjanak az érintett területen. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában