Döntések

2022.07.02. 11:30

Úgy tűnik, néha az sem egyértelmű, hogy miről szavaznak az egri közgyűlésen

A júniusi közgyűlésen a TOP Plusz-források és a Katona-téri parkolóház ügyében is vérre mentek a képviselők.

Szabadi Martina Laura

Az egri Katona téri parkolóház miatt rendre összecsapnak a város képviselői

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A közgyűlés tárgyalt csütörtökön a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervről, amiből a fenntartható városfejlesztésre négy és fél, fenntartható energiahatékonyságra két és fél, fenntartható humán fejlesztésekre egymilliárd forint fordítható. A tervek között szerepel a fürdő környezetének komplex fejlesztése, az Agria Adrenalin Park I. üteme, Eger és térsége turisztikai adatbázis, weboldal és applikáció létrehozása is. 

Mirkóczki Ádám polgármester megjegyezte, Oroján Sándor (Fidesz–KDNP) szerda este küldött hatvanoldalnyi módosító anyagot az előterjesztéssel kapcsolatban, amit nem volt ideje átnézni. Oroján Sándor kiemelte, a fenntartható energiagazdálkodás egyik mérföldköve lehetne például a gázüzemű fűtőmű megújuló energiára váltása. 

– Szerencsés lenne, ha tervek és engedélyek előre elkészülnének, akár ebből a forrásból, hiszen más pályázatoknál gyakran feltétel ezek megléte – mutatott rá. 

Minczér Gábor alpolgármester azt válaszolta, nem lehet mindent a TOP-forrásból megoldani. 

Mirkóczki Zita (MSZP) a templomgalériáról ismertetett anyagot, melynek megvalósítását szintén szorgalmazta. 

– Az épület az épületben módszerrel egyfelől a belső teret növelhetnénk, másfelől, ha van egy építmény a templomban, akkor energetikailag is olcsóbb a fenntartása – magyarázta. 

 

Oroján Sándor módosító javaslatait nem szavazták meg, sőt az egész projekttervezetre sem szavaztak elegen igennel. Oroján Sándor javasolta, hogy ismételjék meg a szavazást, mivel szerinte nem volt mindenkinek egyértelmű, hogy mikor miről szavaztak, Mirkóczki Ádám azonban nem osztotta a véleményét. A pulpituson ülők és a frakciók között heves vita kezdődött, végül a polgármester engedélyezett öt perc szünetet. 

– Gondolom, a koalíciós partnerek szeretnék megvitatni, hogyan szavazzanak – mondta az általa gyakran szörnykoalíciónak nevezett, feltételezett tömörülésre utalva. Keresztes Zoltán (Momentum) a szünet után arról beszélt, hogy a jövőben minden későn érkező módosító indítványt elutasít, de most elfogadja a hatvan oldalas módosítást, hogy a TOP Plusz-terveket időben benyújtsák. 

– Értem, tehát olvasatlanul megszavazza és majd utólag átnézi, hogy helyesen döntött-e. Egy évtizedre szól a terv, egy év alatt készült, ez a hatvan oldal tegnap éjjel érkezett hozzá – mondta Mirkóczki Ádám. A képviselők újra voksoltak, megszavazták a TOP Plusz terveihez a módosítót, a templomgalériás beruházást. 

Az ülésen a Katona téri parkolóházzal kapcsolatban benyújtott sürgősségi indítványnál tetőzött az ellentét a polgármester és a frakciók között. Orosz Lászlóné (Fidesz–KDNP) azt szorgalmazta, hogy az önkormányzat vegye meg a parkolóházat, a létesítmény veszteségesen üzemel, a város nagy összegért bérli a jelenlegi tulajdonostól. Kérte, hatalmazzák fel az Evat Zrt. Igazgatóságának elnökét és a vezérigazgatót, hogy a Katona István téri parkolóház jogi helyzetének rendezése érdekében folytasson tárgyalásokat az Agria Parkoló Kft.-vel. Orosz Lászlóné hangsúlyozta, hogy az önkormányzat vételi jogát nem biztos, hogy elismeri a társaság. 

– Immár vélhetően minimum 600 millió forintért szerezhetjük meg a tulajdonjogot, szemben a 2020. áprilisi 426 millió forinttal, pedig 500 millió forint iparűzésiadó-többlet már 2019-ben rendelkezésre állt az önkormányzati költségvetésben. Nem beszélve az iparűzésiadó-kiesés kompenzálására a tavaly kapott 850 millió forintos kormányzati támogatásról. A polgármester hanyagsága közel 200 millió forint közvetlen veszteséget okozott az önkormányzatnak, Egernek. Végre történjen valami – fogalmazott. 

– Már nemcsak a laktanya előtt, hanem itt is ügyesen hazudoznak. Ezt a 2014 és 2019 közötti önkormányzati ciklus állította elő. Nem azért nem történt semmi, mert nem akartuk megoldani, ezt Szűcs Tamás Evat-vezérigazgató is megerősítheti. Én kívánok önnek sok sikert, most a legjobb állapot, hogy nem folytattuk az előnytelen bérleti szerződést. Bérleti díjban már kétszer kifizettük az árát, ez nem az én felelősségem, hanem az előző ciklusé – reagált Mirkóczki Ádám. Kifejtette, az építési költséget már többszörösen kifizette a város, de a szerződés szerint mégis annak fejében vásárolhatja meg. 

– Én ezt az előterjesztést nem szeretném átpolitizálni, ezt a stílust, ahogy ön beszél a képviselőkkel, nem kellene folytatni a közgyűlésben – mondta Orosz Lászlóné. A képviselők végül megszavazták az előterjesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában