Szakmai nap

2022.08.16. 12:08

A drónok szőlőültetvények permetezésére is használhatók, fontos a szerepük a növényvédelemben

Szakmai napon mutatták be az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen (EKKE) a drónok szerepét a növényvédelemben.

F. V. E.

Sok érdeklődőt vonzott a szakmai nap

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Növényvédelmi Szakmai Napot tart szerdán az EKKE Kutatási és Fejlesztési Központja, valamint hazánk egyik legnagyobb hazai drónforgalmazója, a Duplitec Kft. az egyetem kőlyuktetői Kísérleti Szőlőültetvények és Borászatában. 

A Drónokkal Precízen – Innovatív és Költséghatékony Növényvédelem és Ültetvénykezelés című, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által akkreditált, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból megvalósuló eseményen szó esik egyebek között az egyetem távérzékelési szolgáltatásairól, valamint a drónok alkalmazási lehetőségeiről és a szabályozási környezetről. A programra nagyon sokan jelentkeztek. Az előadások mellett, jó idő eseté, látványos drónbemutatón is részt vehetnek az érdeklődők. 

– Minden évben szervezünk szakmai napot, s ez a mai alkalom vonzotta eddig a legtöbb résztvevőt. A színvonalas programkínálat sokak érdeklődését felkeltette. Az eseményhez kapcsolódó regisztrációt kénytelenek voltunk leállítani, amikor beteltek a helyek. Ezért gondolkodunk rajta, hogy jövőre olyan helyszínt választunk, ahol kibővített létszámmal valósítható meg – mondta el portálunknak dr. Ruszkai Csaba, az EKKE Kutatási és Fejlesztési Központ főigazgatója.

A délutáni drónbemutatón az eszközök manőverezhetőségét, szerkimutatási kapacitásait is demonstrálják.

Gombás Kristóf, a Duplitec Kft. stratégiai igazgatója a heolnak elmondta, ez az első alkalom, hogy a kft. egy egyetemmel közreműködve szakmai napon vesz részt. Ipari és mezőgazdasági drónokkal is foglalkoznak, s a hobbi felhasználású társaikkal ellentétben ezeket alapvetően munkára használják. Az ipari drónok esetében nem a videófelvételi tulajdonság a legfontosabb, hanem például a hőkamera, vagy a gázszivárgást érzékelő kamera. 

Ezeket a készülékeket a szőlészetben, borászatban is eredményesen lehet használni. A mezőgazdasági drónok egyebek között permetezésre, szőlőültetvények feltérképezésére is alkalmasak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában