Orvosi tanácsok

2022.08.05. 11:34

A harmadik hőhullámmal küzdünk Heves megyében is, mit tehetünk magunkért?

Idén nyáron ez a mostani a harmadik olyan extrém, napokig tartó hőhullám, amely alaposan megviseli a szervezetet. A tartalékaink kimerülőben vannak, de valahogy ezzel is meg kell birkóznunk.

B. K.

A párakapuk jó szolgálatot tesznek hőségben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 Dr. Kristofori Györgyöt, Sirok háziorvosát, portálunk állandó egészségügyi tanácsadóját arra kértük, lásson el bennünket jó tanácsokkal. Hogyan védekezzünk, mit tehetünk az egészségünk védelmében? Remélhetőleg ezen a nyáron utoljára keressük ebben a témában.

Elmondta, már az előző hőhullámok is próbára tettek bennünket, különösen az idős embereket és a szív- és érrendszeri problémáktól szenvedőket. Megsínylették azok is a forróságot, akik ízületi bántalmakkal küzdenek.

A doktor a következő tanácsokat adta a hőség elviselésére:

  • Minden korosztályra nézve fontos tanács, hogy a hajnali, kora reggeli órákban próbáljuk meg alaposan átszellőztetni az otthonunkat. Tárjunk ki minden ajtót, ablakot, hogy némi hűvös áradjon be a szobákba. Ezt követően zárjunk be mindent és sötétítsünk! Engedjük le a reluxákat, a redőnyöket, húzzuk be a függönyöket, és lehetőleg ne végezzünk megterhelő fizikai tevékenységet.
  • Ezerszer hallottuk már, mégis fontos hangsúlyozni a bőséges folyadékbevitelt. Legalább két-három liter vizet, limonádét, ásványvizet igyunk naponta és kerüljük az alkoholt, a koffein tartalmú italokat!
  • A kánikulai meleg kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére. Akiknek ilyenkor is a szabadban kell dolgozniuk, négy-öt liter folyadékot is érdemes meginniuk, s rendszeres pihenőt tartaniuk árnyékos, hűvösebb helyen. Fontos a só pótlása is.
  • Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat okozhat. Ezek jelentkezésekor keressék fel a kezelőorvosukat, a szívgyógyszereket szedő betegek pedig kérjenek tanácsot az orvosuktól. Elmondható, hogy a hőségben kitágulnak az erek, emiatt jóval alacsonyabb vérnyomásértékeket tapasztalunk. Érdemes a méréseket többször is elvégezni naponta, s ha szükséges, a vérnyomás gyógyszereink adagját csökkenteni.
  • Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére!
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy semmiképpen ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!
  • A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk lehetőleg a reggeli vagy kora esti órákra! A közlekedés során vegyük figyelembe, hogy a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet.
  • Aki a napokban hosszabb útra indul, gondoskodjon az elegendő folyadékról, s legyenek mindig kéznél a segélyhíváshoz szükséges segélykérő telefonszámok! – zárta ismertetőjét dr. Kristofori György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában