Ünnepség

2022.08.27. 14:47

A hátrányok leküzdéséért: megnyitották a Roma Szakkollégiumok tanévét Egerben + fotók

Szombaton déli 12 órakor megtartották a Roma Szakkollégiumok, s egyben a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitó ünnepségét a Líceum Dísztermében. A hálózat immár 11. tanévnyitóját megelőzően a hallgatók és a meghívott vendégek ökumenikus istentiszteleten vettek részt a Bazilikában.

S. S.

Kocsis Fülöp, Sztojka Attila, Fülöp Attila és Ternyák Csaba a tanévnyitó ünnepségen

Forrás: Sike Sándor/Heves Megyei Hírlap

A rendezvénynek otthont adó Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képviseletben dr. Ternyák Csaba érsek, az intézmény nagykancellárja és dr. Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes vett részt az ünnepi eseményen. Rajtuk kívül mások mellett Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost, dr. Markus Ehm, a Közép-Európa regionális projekt vezetőjét - a Hanns-Seidel Alapítvány képviselőjét -, Kocsis Fülöp, érsek-metropolitát, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnökét és Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt köszöntötte az ünnepség moderátora.

Sztojka Attila tanévnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy tíz éve indították útjára a roma szakkollégiumi hálózatot, amelynek jelmondata: Jöjj és kövess engem! Az egy évtized alatt a benne résztvevők létszáma a hatszorosára nőtt. Szavai szerint, ami kezdetben szinte lehetetlennek tűnt, az mára valósággá vált.

- Azok a tehetségek, akiket megcélzott a program, ma itt ülnek, s a társadalom gyarapodását szolgálják. A roma értelmiségi réteg ma itt van, itt ül ebben a teremben, s képes lesz erős identitással, erős értékrendszerrel a társadalom javát szolgálni - fogalmazott.
A kormánybiztos felidézte az elmúlt tíz év tapasztalatait, adatait: a hallgatók több, mint kétharmada községekből érkezik, a szülők végzettsége legfeljebb nyolc általános, 75 százalékuknak van testvére. Ezek a tények is bizonyítják, hogy a szakkollégiumi rendszer a hátrányos helyzet béklyóinak feloldására hivatott. Azok közül, akik részesei voltak ennek a programnak 90 százalék elhelyezkedett a munkaerőpiacon. 

Sztojka Attila köszönetet mondott az egyházaknak, amiért felvállalták ennek a szakkollégiumi hálózatnak a támogatását.

A Hanns-Seidel Alapítvány nevében köszöntötte a tanévnyitó résztvevőit dr. Markus Ehm, a Közép-Európa regionális projekt vezetője, illetve Kocsis Fülöp érsek-metropolita. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnökének megfogalmazása szerint ő úgy tekint a hálózat próbálkozására, mint egy laboratóriumra, amelyben Isten válogatás nélküli szeretete a legfőbb vezérelv.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium államtitkára köszönetet mondott az Egri Főegyházmegyének, amiért vállalta a roma szakkollégium vitelét. Beszédesnek nevezte, hogy az eltelt 10 évben 450 olyan résztvevője volt a szakkollégiumi hálózatnak, aki alap-, vagy mesterképzésben diplomát szerzett. Bejelentette: megszületett a döntés arról, hogy ismét meghirdetik az Útravaló ösztöndíjpályázatot, amelyre 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Négy kategóriában lehet jelentkezni szeptember 25-i végső határidővel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában