Felújítás

2022.08.26. 17:33

Ha minden jól megy, a következő turisztikai szezonban utazhatunk újra a felsőtárkányi kisvasúttal

Az Egererdő Zrt. kormányzati támogatásból tervezi az általa üzemeltetett három kisvasút, a Mátrai-, a Szilvásváradi- és a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút (ÁEV) felújítását három támogatási ütemben. Úgy tervezik, jövőre helyezik újra üzembe a felsőtárkányi kisvasutat.

F. V. E.

Egy ideig még biztosan nem közlekedik a kisvasút

Forrás: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Az első ütemben megújult a Mátrai ÁEV teljes gördülőállománya és a Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Lajosháza szakaszon megtörtént a pálya felújítása.

– A második ütemben tervezzük a Felsőtárkányi ÁEV gördülőállományának és a pálya teljes felújítását, valamint az új pályaszakaszok megépítését, illetve a Mátravasút Gyöngyös-Mátrafüred közötti pályaszakaszának teljes rekonstrukcióját, valamint a szilvásváradi vasút pályájának felújítását. Ez az ütem részben előkészítés, részben már kivitelezés alatt van – tájékoztatta portálunkat Vigh Ilona, az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője.

A harmadik ütemben a három kisvasút kiszolgáló épületeinek felújítása, valamint további gördülőállományi eszközök felújítása szerepel. Ez az ütem egyelőre támogatói döntéselőkészítési szakaszban van.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, arról volt szó, hogy egy év kihagyás után idén már lehet utazni a felsőtárkányi kisvasúton, az eredeti ütemterv szerint csak a 2021-es nyári szezon maradt volna ki. 

– A felsőtárkányi kisvasút gördülőállományi eszközeit hat személyszállító kocsit és kettő c50-es mozdonyt már elszállították a kivitelezőhöz, a felújítási munkák előrehaladott állapotban vannak. A kivitelezőtől kapott tájékoztatás szerint a szerződéses határidők a kialakult nehéz gazdasági helyzet ellenére is tarthatók – ismertette Vigh Ilona.

A pálya felújításához – tekintettel a tervezett új szakaszokra, melyek kereszteznék a 2505-ös számú főutat és a Tárkány-patakot – először engedélyezési eljárás lefolytatására kellett, hogy sor kerüljön, amihez szükséges volt a helyi településrendezési terv módosítása is. Ez az engedélyezési eljárás a vasútügyi hatóságnál még mindig folyamatban van.

Az engedélyek hiányában sajnos nem tudják megkezdeni a kivitelező kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatását.

– Tekintettel az engedélyezési eljárás elhúzódására és arra, hogy a felújított gördülőállománnyal feltett szándékunk a következő turisztikai szezonban a kisvasút újbóli üzembehelyezése, társaságunk megvizsgálta egy módosított – nem hatósági engedély köteles – műszaki tartalom megvalósíthatóságának lehetőségét is, ami viszont a támogató jóváhagyását igényli. Jelenleg ennek a módosított műszaki tartalomnak az összeállítása és támogatóval történő egyeztetése zajlik. Amennyiben a módosított műszaki tartalomra megkapjuk a támogató jóváhagyását, azonnal elindítjuk a kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárást – fűzte hozzá a kommunikációs és közjóléti vezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában