Öröm

2022.08.21. 10:34

A Népművészet Ifjú Mestere Díjat érdemelte ki Verebélyi Balázs, az egri egyetem munkatársa

A nem mindennapi kézügyességgel megáldott hímző és oktató egy könyv kiadását is fontolgatja.

HEOL

Verebélyi Balázs Népművészet Ifjú Mestere Díja

Forrás: EKKE

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem közölte a jó hírt, miszerint Verebélyi Balázs Junior Prima-díjas hímző, szakoktató, hímző, az egri egyetem Kommunikációs Osztályának munkatársa a Népművészet Ifjú Mestere Díjat vehetett át a napokban Budapesten, a Pesti Vigadóban rendezett díszünnepségen.

Verebélyi Balázs az díjátadón.
Forrás: EKKE

A rangos elismerés tulajdonosa már 12 évesen elkezdett ismerkedni a hímzéssel. Mindig is Recsken élt, a hagyományok is ide kötik. Első oktatója nagymamája volt, de a helyi hímző közösség is nagy türelemmel és odaadással segítette fejlődését. 2007-ben találkozott mostani mesterével, Fiser Józsefné Népi Iparművésszel. Verebélyi Balázs a vászonhímzések és a kalodás hímzések mintáit 2006 óta gyűjti. Több éve kutatja a XIX.-XX. századi recski hímzések hagyományait is. Mint mondta: A kalodás hímzés mellett a keresztszemes és szálánvarrott hímzés is a kedvencei közé tartozik, és nemrégiben ismerkedett meg a gyapjúhímzésekkel, amit szintúgy megszeretett. Azonban még tanulja a hímzés rejtelmeit, hogy minél eredetibb textileket tudjon készíteni. Kiemelte: a táborokban fejleszti tudását, hogy tanítani tudja másoknak az eredeti hímzéseket, amiket a mai kornak megfelelően készítenek el. A jövőbeli tervei között szerepel egy könyv megírása, amely az összegyűjtött mintákat tartalmazza.

Verebélyi Balázs munkája
Forrás: EKKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában