Iskolakezdés

2022.08.31. 20:02

A Szentháromság templomban tartott szentmisét követően tanévet nyitottak Makláron

A Szentháromság templomban megtartott – dr. Ternyák Csaba, egri érsek által vezetett – tanévnyitó szentmisével kezdődött az új tanítási év a Maklári Szent István Általános Iskolában szerdán. A szertartást követően a templomkertben dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár mondott ünnepi köszöntőt.

S. S.

Makláron már meg is nyitották az új tanévet

Forrás: Huszár Márk/HMH

Meghívott vendégként megtisztelte a tanévnyitót dr. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, több Don Bosco nővér, Ignácz Balázs Heves megye főispánja.

A Himnusz elhangzását követően az iskola igazgatója, Martonné Augusztin Katalin köszöntötte a tanévnyitón megjelenteket, majd átadta a szót az intézményt fenntartó Don Bosco nővérek képviseletében megjelent Karolina és Katalin nővéreknek. 

Tanévnyitó beszédében dr. Rétvári Bence arra emlékeztetett, hogy míg pár évvel ezelőtt mindig egyre könnyebbnek mutatkozott a tanévkezdés, addig most azt vesszük észre, hogy nagyon sok minden van, amit újra kell gondolni. Azt hittük, hogy a járvány lesz a legnagyobb nehézség, de ez mára változott. Sok szülő, amikor egyházi iskolába íratja a gyerekét, azzal a tudattal teszi, hogy talán egy nagyobb biztonságot kapnak, ha hosszú távon nézzük.

Dr. Ternyák Csaba 
Forrás: Huszár Márk/HMH

Az iskolának a tudást valóban át kell adni, fontos funkciója ez. De a nővérek részéről itt elhangzott, hogy mennyi minden mást is kell, hogy az iskola adjon. Az egyházi iskola ezeket sokkal őszintébben tudja megtenni, vállalva azt, hogy katolikus nevelést folytat.

– Semleges nevelést sehol, senki nem tud folytatni, hiszen mindnyájunknak van véleménye a világról – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Középen Ignácz Balázs főispán
Forrás: Huszár Márk/HMH

Rétvári Bence beszélt arról, hogy ha a magyar történelmet nézzük, nem csak az első magyar iskola volt egyházi iskola 126 esztendővel ezelőtt Pannonhalmán, amikor az első iskolarendszerű oktatás elindult, hanem történelmileg is a legtöbb magyar iskola egyházi volt. Az iskolák kétharmada, pontosan 6506 volt egyházi Magyarországon. 

– Aztán egy tollvonással ezeket államosították. Amikor arról beszélünk, hogy tíz év alatt 5,6 százalékról 10,4 százalékra nőtt az egyházi óvodák aránya, az általános iskolák közül 9,4 százalékról 17 százalékra emelkedett az arány és a középiskoláké 10,4 százalékról több mint 25 százalékra, s így már van közel 1500 intézmény, ez még sehol nincs az 1948 előtti kétharmadhoz képest – mondta a miniszterhelyettes.

Dr. Rétvári Bence az évnyitón
Forrás: Huszár Márk/HMH

A parlamenti államtitkár reményét fejezte ki, hogy ez a tanév is rendben lezajlik majd, jóllehet a kérdőjelet most nem a járvány jelenti, hanem az, hogy mi fog történni tőlünk keletre, illetve mi nyugatra. Mert Brüsszelben és Washingtonban a szankciók tömegét fogadják el, amelyek nem Oroszországnak, hanem az európai országoknak fájnak leginkább.

– Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy békében és biztonságban befejeződjék majd ez a tanév is – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában