Oktatás

2022.08.01. 20:00

Augusztus elsejétől az önkormányzatok is segíthetik az iskolakezdést

Megyénk önkormányzatai évek óta próbálják jelképesen segíteni az iskolákezdést. Ahol a képviselők megszavazták, ott jár a néhány ezer forintos támogatás a gyermekeknek. Augusztus 1-jétől lehet érdeklődni a helyi polgármesteri hivatalokban.

Barta Katalin

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Megyénk településein a napokban hoztak-hoznak döntést arról, miként támogatják a családokat abban, hogy egyszerűbb és takarékosabb legyen a szeptemberi tanévkezdés. A legtöbb helyen igyekeznek némi pénzt kiszorítani a költségvetésből. Alábbi körképünkben megyénk városainak vezetőit, illetve a kommunikációs munkatársait kérdeztük arról, lesz-e pénz a fenti célra.

Egerben évek  óta  az  a gyakorlat,  hogy  a gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók iskolakezdési támogatásra jogosultak. A támogatás augusztus 1. és szeptember 30. között igényelhető. Azon gyermekeket nevelő családok, akik nem részesülnek ilyen kedvezményben, de a rászorultsági feltételeknek megfelelnek, rendkívüli gyermeknevelési támogatást igényelhetnek az iskoláztatáshoz. A Bursa Hungarica Ösztöndíjat a felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatók kaphatják rászorultsági alapon, az Eger Város Ösztöndíjasa támogatásra pedig a felsőoktatásban, valamint a középfokú oktatásban résztvevő, kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő, szociálisan rászoruló fiatalok pályázhatnak.

 

Bükkszenterzsébeten az általános iskolások ingyen juthatnak a tanévkezdéshez szükséges felszerelésekhez, így ők pénzbeni támogatást nem kapnak. A középiskolások tízezer, míg a felsőoktatásban résztvevő hallgatók 15 ezer  forintos  támogatást igényelhetnek augusztus 1-jétől, amennnyiben állandó lakosok, s bemutatják  érvényes iskolalátogatási igazolásukat – tájékoztatta lapunkat  Ortó Szilárd  polgármester.     

Kiskörén az előző években a beiskolázási támogatást annak a családnak állapíthatták meg, ahol a gyermek, vagy fiatal felnőtt tagja köznevelési, közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul. A jogosultság feltétele, hogy a diák nem töltötte be a tizenhatodik, középiskola esetén a huszadik, felsőfokú oktatási intézmény esetén a huszonötödik életévét az adott iskolai évben. Itt úgy döntött az önkormányzat, hogy nem részesülhet beiskolázási támogatásban az a család, ahol a gyermek után rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt vesznek igénybe. A szükséges igazolást augusztus 31-ig lehet benyújtani a polgármesteri hivatalban, az összeget készpénzben a benyújtás napján állapítják meg. A támogatás minimum összege itt ötezer forint, de a tízezer forintot nem haladhatja meg gyermekenként.

Hatvanban a továbbiakban is él az önkormányzat ösztöndíjprogramja, amellyel a felsőoktatási intézményekbe járókat támogatják. A részletekről a hivatalban tájékozódhatnak.

Mátraderecskén is augusztustól igényelhető a néhány ezer forintos pénzbeni támogatás, melynek mértékéről idén is képviselők döntenek. 

A petőfibányai önkormányzat most is biztosítja a tanévkezdési támogatást a bölcsődébe, óvodába, általános iskolába járó gyermekeknek, valamint a más településen középiskolába, főiskolára és egyetemre járóknak. A támogatás feltétele, hogy a kérelmező és gyermeke petőfibányai állandó lakos legyen, a gyermeket nappali tagozatba írassák be, továbbá az iskolalátogatási- és hallgatói jogviszonyt is igazolni kell.

Az óvodától az egyetemig segítenek - Pétervásárán az elmúlt években minden augusztusban támogatta a helyhatóság az iskolakezdést. A képviselő-testület hamarosan idén is dönt ennek mértékéről, amely a tervek szerint a tavalyihoz képest némiképp emelkedik. Az  elmúlt évben minden középiskolás és felsőoktatásban részt vevő számára tízezer forint iskolakezdési támogatást nyújtottak. A nagycsoportos óvodás gyermekek óvodakezdési támogatást is kaptak, melynek összege tavaly kétezer forint volt. Idén is csatlakoznak a Bursa Hungarica Ösztöndíj Pályázathoz, amellyel a felsőoktatásban tanuló diákokat tudják támogatni. A támogatási rendszer kétoldalú, mivel az állam annyi összeget tesz az ösztöndíjhoz, amekkora pénzzel az önkormányzat támogat. Az Arany János Tehetséggondozó Program is tovább folytatódik. Ez a jó tanulmányi átlaggal rendelkező, tehetséges, azonban nehéz, sokszor hátrányos helyzetben élő diákokat segíti. A tanulók a támogatással jogosítványt és középfokú nyelvvizsgát is szerezhetnek – mondta el Deli Orsolya sajtóreferens.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában