Óvodavezető

2022.08.01. 13:55

Augusztustól nincs óvodavezető Nagyrédén, az egyetlen pályázatot leszavazta a képviselő-testület

A polgármester szerint, ha nem maradhat mégis az eddigi vezető, e hónap végén több dolgozó is elhagyja az óvodát.

Szabó István

A nagyrédei képviselő testület korábban sem mindig jutott dűlőre fontos kérdésekben/Archív fotó

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A július 28-i rendkívüli testületi ülésen a nagyközség héttagú grémiuma három igen szavazat és három tartózkodás mellett, egy képviselő távollétében, nem fogadta el Kovácsikné Groszmanek Krisztina eddigi óvodavezető egyedüliként beérkezett pályázatát az augusztus elsejétől megüresedett óvodavezetői állásra. Így az intézmény az eddigi vezető július 31-én lejárt megbízatása miatt augusztus elsejétől vezető nélkül maradt. 

Ez év június 2-án szerepelt először a testületi ülés napirendjén az óvodavezetői állás betöltése. Siposné Fodor Judit polgármester akkor arról tájékoztatta portálunkat, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján Kovácsikné Groszmanek Krisztina esetében lehetőség van arra, hogy a második vezetői ciklusát pályáztatás nélkül továbbvigye. A jogszabály által megkövetelt szakmai támogatottsággal rendelkezett, a nevelőtestület az előzetes, titkos szavazáson száz százalékban támogatta, a dajkák is hasonló arányban voksoltak mellette. Az óvoda szülői munkaközösségének szavazásán a nyolc megjelent szülőből hét javasolta az intézményvezető pályázat nélküli folytatólagos kinevezését.

A június 2-i testületi fórumon a grémium három tagja, Siposné Fodor Judit, Csernyik Ottó és Szabad Csaba támogatta a pályázat nélküli folytatólagos kinevezést. Négy képviselő, Balázs József, dr. Tóth Eszter Enikő, Balázsné Kelemen Erika és dr. Kovács István tartózkodott, így a pályáztatás nélküli folytatásra nem maradt lehetőség. Ezután a vezetői álláspályázat kiírásáról szavaztak. Három képviselő, Balázs József, dr. Tóth Eszter Enikő és Balázsné Kelemen Erika igennel szavazott, szintén hárman, Siposné Fodor Judit, Csernyik Ottó és Szabad Csaba pedig nemmel. Dr. Kovács István tartózkodott. Mindez azt jelentette, hogy a pályázat kiírását sem szavazta meg a testület.

A patthelyzet miatt a június 16-i rendkívüli ülésen ugyanez volt a napirend. A pályáztatás nélküli folytatás mellett ugyanaz a három képviselő szavazott igennel, és ugyanaz a négy képviselő tartózkodott, mint június 2-án. A pályáztatásra ugyanakkor négyen, Balázs József, dr. Tóth Eszter Enikő, Balázsné Kelemen Erika és dr. Kovács István igennel voksolt, így Siposné Fodor Judit, Csernyik Ottó és Szabad Csaba három nemleges szavazatával szemben az álláspályázatot ki kellett írni. A pályázatok július 25-i beérkezési határidejéig egyedül Kovácsikné Groszmanek Krisztina jelentkezett az óvodavezetői posztra. 

A testület a július 28-i rendkívüli ülésen döntött a pályázatról. Dr. Tóth Eszter Enikő a szabadságát töltötte, előre jelezte a távollétét. A voksoláson Siposné Fodor Judit, Csernyik Ottó és Szabad Csaba igennel szavazott a pályázat elfogadására, Balázs József, Balázsné Kelemen Erika és dr. Kovács István pedig tartózkodott. Ez azt jelentette, hogy Kovácsikné Groszmanek Krisztina pályázatát elutasította a testület. A szavazás után Siposné Fodor Judit polgármester nagyon súlyos döntésnek nevezte a történteket.

– Az önkormányzati törvény szerint igen és nem szavazat van. Nincs véleménye a képviselő-testület három tagjának, mi lesz az óvodával a következő időszakban? Érzi-e a felelősségét a döntésének a három képviselő? – tette fel a kérdést Siposné Fodor Judit.

– Nem éreztem szakmailag elég erősnek a pályázatot – jelentette ki Balázs József. – Tudok olyan véleményekről, amelyek nem pozitívan nyilatkoznak az óvodavezető szakmai munkájáról. A június 16-i ülés után azokra a képviselőkre, akik akkor a pályáztatás kiírása mellett döntöttek, a polgármester férje sértő megjegyzéseket tett, gyakorlatilag úgy, mint egy futballmeccsen a szurkolók teszik. Engem ne akarjanak presszionálni! Én ezeket vettem figyelembe a döntésemben, ezért tartózkodtam a szavazás során – fogalmazott Balázs József.

Balázsné Kelemen Erika arról beszélt, hogy emberileg semmi baja nincs Kovácsikné Groszmanek Krisztinával. 

– Amikor még a gyerekeim az óvodába jártak, azt láttam, hogy többször ültették le őket ceruzát fogni a kezükbe az iskolaelőkészítő foglalkozásokon. Azt tapasztalom most, hogy az új nevelési elv vagy pedagógiai program miatt ez megszűnt. Én szeretném, ha ez egy kicsit visszajönne a gyakorlatba, bár tudom, hogy haladni kell a korral. Nekem ez van a mérleg másik serpenyőjében – jelentette ki Balázsné Kelemen Erika.

Dr. Kovács István nem fűzött magyarázatot a döntéséhez. Csernyik Ottó szomorúságának adott hangot, amiért így döntött a testület. 

– Az állásra Kovácsikné Groszmanek Krisztinán kívül nem jelentkezett senki. Tudjuk, milyen pedagógushiány van, de nekünk volt egy óvodavezetőnk. A legutóbbi szakmai beszámolóját is elfogadta az egész testület, nem szólt hozzá senki. Utólag előjönni azzal, hogy szakmailag nem vagyunk megelégedve, ez nekem így meglehetősen kusza – közölte Csernyik Ottó.

A testületi ülés után Siposné Fodor Judit a közösségi oldalán arról adott hírt, hogy július 29-én tájékoztatta az óvónőket a kialakult helyzetről. Mint írta, számára kiderült, hogy egyetlen egy óvónő sem vállalja az óvodavezető helyettesítését. A polgármester hozzátette, többen jelezték, hogy amennyiben nem Kovácsikné Groszmanek Krisztina lesz az óvodavezető, akkor augusztus 31-től felmondják a jogviszonyukat, és elhagyják óvodát.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában