Vonulás

2022.08.04. 11:00

Beköszöntött az ősz megyénkben – legalábbis egyes költözőmadarak számára

A kormos szerkők már útra keltek, közeleg az ősz.

HEOL

Kormos szerkő

Forrás: Mészáros József/MME

Fotó: Mészáros József

Bár számunkra még tart a nyár, és az emberek nagy része most élvezi a nyaralását, a legtöbb vízimadár számára azonban már júliusban beköszöntött az ősz – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán.

Az első vonuló vízimadarak ugyanis már július elején elindulnak őszi vándorútjukra. A Zagyva-völgy felső szakaszán kollégáink tegnap észlelték ezt a két kormos szerkőt – ebben a térségben az ő megjelenésük is az őszi vonulás kezdetének csalhatatlan jele.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján olvasható információk szerint a kormos szerkő Európa nagy részén, Ázsia, Észak-Amerika, valamint Észak-Afrika bizonyos részein költ. Korábban a leggyakoribb szerkőfajunk volt. Hazai állománya ingadozó, mely erősen függ a költőhelyének éves vízviszonyaitól. Apró halakat, vízirovarokat, ebihalakat fogyaszt, amelyeket a víz felszínén kap el.

A fattyúszerkővel ellentétben nem bukik a víz alá a táplálék után, hanem a víz felszíne felett egy helyben repülve, szitálva lesi zsákmányát, majd csap le rá. A fattyúszerkőnél sűrűbb, a fehérszárnyú szerkőnél ritkább növényzetű élőhelyeket népesít be, de a víz jelenlétéhez ragaszkodik. Zsombékos mocsarakban, szennyvízülepítő tavakon, ritkás nádasokban telepszik meg telepesen, sokszor a dankasirályokkal közös kolóniában. Általában 3 tojást rak, melyeken az utolsó lerakása után kezdi meg a kotlást, így a fiókák egyszerre kelnek ki. Ebben különbözik a fehérszárnyú szerkőtől, melynek fiókái néhány napos különbséggel jönnek a világra. A hím mind a kotlásban, mind a fiókanevelésben segíti párját.

Aki kíváncsi rá, mennyire ismeri a megyénkben honos fajokat, tegyen egy próbát korábbi kvízünkkel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában