Időjárás

2022.08.03. 06:37

Csupán egy napi vízmennyiséget pótolt a hétvégi csapadék a Tisza-tóban

A mezőgazdaság és a lakosság vízellátása sincs veszélyben a Tiszánál, így még nem kell bevetni a kiskörei ideiglenes szivattyút.

K. B. L.

Javul a helyzet Kiskörénél is

Forrás: Képünk illusztráció Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli szárazsággal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét nagyobb lesz, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A múlt hétvégén áthaladt hidegfront hatására a Tisza-tó 127 négyzetkilométeres vízfelületére hulló csapadék mennyisége, ami közel kétmillió köbméter, nagyjából megegyezik a Tisza-tóból egy nap alatt kiadott mezőgazdasági vízmennyiséggel, vagyis a felületre lehullott csapadék egy napi vízigény kielégítésére volt elegendő. A továbbra is meglévő vízigény kiszolgálása a korábban visszatartott és betározott vízmennyiségből adható ki.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a következő napokban alapvetően száraz, napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel. A nappali felmelegedés napról-napra erősödik, országszerte visszatér a hőség.

A hét végéig a Tisza felső és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén területi átlagban számottevő mennyiségű csapadék érkezése nem várható. A kiszáradt vízgyűjtők következtében azonban a lehulló csapadék elenyésző, legfeljebb négy százaléknyi része éri el a folyómedreket, vagyis a csapadékhiány miatt az átlagosnál nagyobb rész szivárog be a földbe a területet átnedvesítve. Ennek következtében számottevő vízállás, vagy vízhozam emelkedése nem várható.

Az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igény miatt a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzs folytatja munkáját, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett vízügyi tevékenységet.

A Kisköre alá telepített ideiglenes úszó szivattyúállomást továbbra sem kell beüzemelni, hiszen a Tisza vízállása nem süllyedt a kritikus szint alá. Ennek segítségével a mezőgazdaság úgy kaphat öntözővizet a vízszint mostaninál is alacsonyabb állásánál, hogy az még nem veszélyezteti a lakossági vízellátást.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában