Szankció

2022.08.21. 11:30

Csütörtökön kiderül, kitiltják-e Egerből a Tarna-ügyben érintett borászatot

Beterjesztette az egri polgármester a Tarna-ügyben érintett borászat kitiltását a városi rendezvényekről, csütörtökön szavaznak róla a képviselők.

Sz. M.

A Tarna patak vizével öntözték a szőlőt Aldebrő mellett.

Fotó: Huszár Márk

Az augusztusi közgyűlés napirendi pontjai között már olvasható az a javaslat, amelyben Mirkóczki Ádám polgármester kéri a grémiumot, ítéljék el a Tarna folyó ügyében érintett borászatot és tiltsák ki a városi rendezvényekről.

– Amint az már bizonyára a tisztelt képviselők előtt is ismert, példátlan ökológiai katasztrófa és felbecsülhetetlen természeti kár következett be idén júliusban a Tarna folyón – olvasható a polgármester előterjesztésében. – Az amúgy is aszályos időjárás ellenére az aldebrői Tóth és Tóth Borászat mindenfajta természetvédelmi és vízügyi követelményt figyelmen kívül hagyva úgy gondolta, hogy a folyó meglévő maradék vízkészletét is kiszivattyúzza a saját gazdasági üzleti érdekeit előtérbe helyezve . Egyet kell értenünk abban, hogy ha egy vállalkozás van olyan gátlástalan, hogy az élővilágot, a környezetet és a jövő nemzedékeinek érdekeit háttérbe szorítva a csak a profit maximalizálásra koncentrál és aszály idején is kiszivattyúzza a Tarna vizét, akkor a közgyűlésnek is egyértelmű állást kell foglalnia abban, hogy ezt nem tartja elfogadható megoldásnak és a rendelkezésre álló eszközökkel igenis ki kell fejeznünk tiltakozásunkat az ilyenfajta magatartással szemben. Hogy milyen fajok tűnhetnek el akár évtizedekre vagy örökre, hogy helyre áll-e még valamikor a Tarna élővilága, azt most nehéz megmondani. Ám abban biztos vagyok, hogy ez az ökológiai merénylet nem maradhat büntetlenül. 

A legnagyobb aszály idején is kiszivattyúzták a Tarna vizét.
Fotós: Huszár Márk

Amint azt már a közösségi médiában korábban is egyértelművé tette, kezdeményezi, hogy a közgyűlés az aldebrői Tóth és Tóth Borászatot tiltsa ki a város rendezvényeiről. 

– A javaslatom az, hogy az elkövetkező két évben az önkormányzat szervezésében megvalósuló városi rendezvények tekintetében a nevezett borászat részére megjelenési lehetőséget ne biztosítsunk, továbbá minden olyan rendezvény tekintetében, ahol a város önkormányzata támogatást folyósít, tegyünk olyan feltételt, hogy szintén ne nyíljon lehetősége a borászatnak megjelenésre. Közös felelősségünk, hogy az ilyen cégek számára ne biztosítson Eger semmilyen marketing vagy bevételszerzési lehetőséget. Az elmúlt időszak eseményei egyértelműen rávilágítanak arra, hogy milyen törékeny egyensúlyban vagyunk környezetünkkel. Nem mehetünk el szó nélkül a környezetváltozás mellett. Az aszályos időszakok fokozódni fognak, erre fel kell készülnünk, és egyértelművé kell tennünk azt, hogy nem tűrjük az olyan magatartást amely nehezíti a környezetünk megóvását. Határozott kiállásra van szükség annak érdekében, hogy a jövő nemzedékei ne csak hírből és képekről ismerjék a Tarna folyót – fogalmazott a polgármester.
Mint ahogy arról már beszámoltunk, a városvezető szándékát többen is kritizálták még a tervezet megjelenése előtt, így kérdéses, hogy egyáltalán napirenden marad-e a javaslat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában