Afrika

2022.08.22. 17:22

Egyes Heves megyében élő madárfajoknál már nagy a készülődés, hamarosan nagy útra indulnak + videó

Sok madár kel útra Heves megyéből a napokban.

HEOL

Gyurgyalag

Forrás: Shutterstock

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága felhívja a madárkedvelők figyelmét, hogy a gyurgyalag és a sárgarigó a leghamarabb útnak induló fajok közé tartoznak, állományuk nagy része már augusztusban elhagyja Magyarországot. 

Mint írják: Tollazatuk egyedülálló, élénk színekkel gazdagon tarkított. További közös tulajdonságuk, hogy hosszútávú vonulók, a telet Afrikában töltik. A gyurgyalag szinte kizárólag repülő rovarokkal táplálkozik, míg a sárgarigó főként hernyókat fogyaszt. Télen egyik táplálékbázis sem áll rendelkezésükre Európában, ezért kell elhagyniuk a kontinenst. A legszebb madaraink tehát hamarosan útnak indulna, így már nem sok időnk van megcsodálni őket. Legközelebb majd csak májusban lesz rá alkalom, amikor visszatérnek költőhelyeikre.

Olvasónk jelezte, hogy a fecskék is csapatokba verődve várják az indulást. Ugyanis Heves megye villanyvezetékein már többfelé felsorakoznak, főleg a délutáni órákban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában