Csapadékhiány

2022.08.17. 11:34

Elkeserítő a helyzet: Heves megyében esett a legkevesebb eső a sokéves áltaghoz képest

Az elvétve kialakuló záporok és zivatarok sem segítenek, egyre rosszabb az aszályhelyzet.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az Országos Meteorológia Szolgálat részletesen beszámolt az országos sújtó aszályról. Mint írják, az elmúlt héten elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, melyekből 5 milliméternél nagyobb csapadék csak nagyon kis területen hullott. Heves megye is kapott egy keveset, ahogy beszámoltunk róla, Egerszalókon is esett. 

Forrás: met.hu

– A meleg, sokszor szeles időben a lehullott kis nedvesség hamar elillant a talajokból, csak a délnyugati országrészben, az Északi-középhegység északi oldalán, illetve másfelé egy-két komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben  A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak. A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének nagy részén súlyos- vagy nagyfokú aszály van. Az elmúlt 30 nap és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat, 2022 első hat hónapját tekintve ez volt 1901 óta a legszárazabb első félév hazánkban.  A hőmérséklet csúcsértéke a hét elején még kevéssel 30 fok alatt alakult, majd a hét végére már szinte országszerte meghaladta azt – írta a met.hu.

Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. augusztus 14-ig (mm) 
Forrás: met.hu

Az előrejelzések szerint nem sok esély van a helyzet javaulására. A koponyeg.hu-n azt írják, szerdán perzselő napsütésre számíhatunk, inkább csak északkeleten növekszik meg a gomolyfelhőzet. Zápor elvétve alakulhat ki. A hőmérséklet 31 és 37 fok között alakul. A szél csak néha lengedez.

Csütörtökön eleinte marad a sok napsütés, az igazi strandidő, majd délutántól nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Zápor, zivatar inkább csak északnyugaton lehet. Harmincöt fok körüli rekkenő hőségre készülhetünk.

Pénteken északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan alakul ki zápor, zivatar. Estétől az északnyugati szél nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Hidegfront érkezik. A hőmérséklet egyelőre csak a Dunántúlon csökken, keleten még 33-39 fok ígérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában