Hitélet

2022.08.05. 06:50

Ezüstmiséjén köszöntötték az újhatvani plébánost

Attila atya a hívők közösségének fontos központi alakja, aki mindig segít eligazodni a világ és a lelkiség kérdései közt.

Kiss Balázs Levente

Kecskés Attila az ezüstmiséjén

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Meghitt és bensőséges keretek között köszöntötték az Újhatvani Szent István Király templomban Kecskés Attila plébános atyát pappá szentelése huszonötödik évfordulóján. Paptársak, egyházi intézmények, családtagok, barátok, ismerősök és hívek köszöntötték a templomot teljesen megtöltve ebből a jeles alkalomból a negyvenkilenc éves egyházi személyt, aki 1991-ben kezdte meg a papi szemináriumot. Pappá szentelését követően több állomáshelyen is szolgált, így volt Verőce, majd Pásztó plébánosa is.

Az ünnepi alkalomból Szabó Zsolt térségi országgyűlési képviselő is köszöntötte Kecskés Attila újhatvani plébánost. Elmondta, huszonöt év még egy emberöltőhöz képest is nagyon hosszú idő, főleg úgy, hogy valaki a hivatását szeretettel, alázattal, hittel szolgálta végig. Szolgálta Attila atya a közösségeket, embereket, intézményeket, s mindezt önzetlenül, tisztán szeretetből és hitből. Az elmúlt huszonöt év, ha rögös is volt, mindig egyenesen haladt az útja. Kecskés Attila beszédeit hallgatva tiszta képet kaphatunk arról, hogy milyen világosan gondolkodik az emberekről, a világ fontos kérdéseiről – emelte ki az országgyűlési képviselő, majd kristály ajándékait átadva hozzátette, még legalább ennyi évet kíván, hogy a plébános szolgálja a híveket és legyen a közösségek kovásza.

Hatvan polgármestere, Horváth Richárd is köszöntötte az újhatvani plébánost. Kiemelte a papságtól kapott kegyelmeket, hiszen ők megkeresztelnek, bevezetnek a hitbe, segítenek mérgező lelkiismeret-furdalásunkat enyhíteni a gyónással, lelki tanácsokat adnak egy egyre bonyolultabb és nehezebben érthető világban, valamint segítenek, hogy megtarthassuk emberségünket. Közreműködésükkel részesülhetünk az eucharisztiában. Ők áldják meg a házasságunkat, tanítják a gyermekeinket. A papok a közösségért, mindannyiunkért szentelik életüket – foglalta össze a polgármester. Kiemelte, Kecskés Attila atya immár negyedszázada szolgálja az embereket, képviselve a jézusi szeretet.

– Hiszem, hogy különböző módon, más hivatásokon keresztül és különböző értékrendek mentén, de mindannyian Isten akaratát teljesítjük be, az ő munkája rajtunk keresztül ér el eredményt. Huszonöt év ebben a szolgálatban mindenképpen tiszteletet érdemel, de talán a legfontosabb, amit most Attila atya érez, az a hála – mondta el Horváth Richárd, s hozzátette, bízik abban, hogy az elkövetkező huszonöt évben Attila atya a hívők közösségének elkötelezett lelki segítője lesz. Ezt követően átadta egy hatvani képzőművész alkotását.

– Ezüstös halántékból rutinosabb vagyok, mint ezüst misézésből – válaszolt erre viccesen a plébános, majd úgy folytatta, most leginkább csak a gyengeségével tud dicsekedni. Hozzátette, személyes életében és szolgálatában Isten erejének és irgalmasságának van a legnagyobb szerepe, s ez a papságban megélt huszonöt évét végigkísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában