Nyilatkozatháború

2022.08.15. 11:20

Fokozódik a feszült helyzet Boldogon a polgármester és a képviselő-testület között

Legutóbb a képviselők kilátásba helyezték, hogy feloszlatják a testületet, ha a polgármester felmenti a jegyzőt. Ezt a polgármester most megtette.

Kiss Balázs Levente

Feloszlatta magát a boldogi képviselő-testület

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Újabb fejezete nyílt annak a nyilatkozatháborúnak, mely hosszú hónapok óta uralja a közéletet és az önkormányzati munkát Boldogon. Legutóbb az hozott változást, hogy a nyilvánosság számára is ismert lett az a tény: Boldog polgármestere, Laczkó Roland elbocsátotta a települési jegyzőt, Katonáné Fülöp Gabriellát.

A hónapok óta tartó feszült viszony, mely a polgármester és a teljes boldogi képviselő-testület között tart, arra az időszakra vezethető vissza, amikor a covid-járvány miatti korlátozás időszakában nem voltak testületi ülések, hanem a polgármester egymaga hozhatott döntéseket. Utólag a grémium több döntést is kritizált, és azt vizionálta, hogy a hibás döntések miatt jelentős pályázati forrásoktól esik el a falu. A települési jegyző a képviselők mellé állt, így próbáltak nyomást gyakorolni a polgármesterre.

A legutóbbi Boldogi élet című helyi újságban júliusban a képviselők hosszú cikket jelentettek meg, melyben azt ecsetelték, ha a polgármester élni szándékozik azzal a jogával, hogy felmenti a munkavégzés alól a helyi jegyzőt, akkor akár már a legközelebbi testületi ülésen az önfeloszlatás mellett dönthetnek. Ebben az esetben hamarosan új képviselő-testületet és új polgármestert is választania kellene a falunak.

Laczkó Roland boldogi polgármestert azonban nem olyan fából faragták, aki az ilyen nyílt nyomásgyakorlástól megijedt volna, így néhány nappal korábban megszüntette a jegyzőnő munkaviszonyát.

Korábban Boldogon megalakult a Településfejlesztési Bizottság, amely önkormányzati képviselőkből és helyi civilekből tevődik össze. Szerdán közzétett felhívásuk szerint augusztus 11-től aláírásgyűjtésbe kezdtek, megfogalmazásuk szerint a jegyzőasszony védelmében és az önkormányzat törvényes működéséért. Mint írták, az igazságot szeretnék védeni, s jelen helyzetben a bizottság munkáját ellehetetlenültként értelmezik.

A boldog.hu önkormányzati portálon szerdán megjelent egy aláírás nélküli írás, ami engedély nélkül került fel oda, s a polgármester döntését és személyét kritizálta. Ebben azt fogalmazta meg a helyi felvetések szerint a jegyzőhöz kötődő szerző, hogy hazugságokra és rágalmakra alapozta meg döntését a polgármester, amikor a településen több mint két évtizede dolgozó jegyző elbocsátásáról döntött.

A névtelen írás megjelenését követően szerkesztőségünk kereste Lackó Roland polgármestert, hogy adjon magyarázatot a történtekre. Ő akkor nem kívánt reagálni, csupán azt ecsetelte, hogy a legfőbb oka a bizalomvesztés, ennek hátterét viszont nem szeretné a nyilvánossággal megosztani. Azonban a polgármester még aznap, késő este kiadott egy közleményt, melyben leszögezte, hogy a jegyzőt augusztus 9-én valóban elbocsátotta. Ebben kifejti, hogy az elbocsátásnak megvannak az okai, ezeket azonban továbbra sem szeretné nyilvánosságra hozni. Úgy fogalmazott Laczkó Roland:

– Soha senkit nem láttam vagy hallottam még, hogy egy felmondást, kirúgást, elbocsátást kitereget a nyilvánosság elé azért, mert mások kíváncsiak rá. Ez az ő dolga és az enyém, amit egy munkahelyen belül kellene megoldani. Kettőnk dolgának okán azt gondolom, egyikünk oldaláról sem hiányzik a tűz szítása, petíció indítás, aláírásgyűjtés, mert ez a viták indításán kívül más célt nem szolgál – írta a polgármester, majd hozzátette, hogy nem kívánja tovább részletezni az okokat.

A polgármester bírálói korábban felhozták, hogy az elmúlt évben csődbe ment a helyi sportegyesület, mert nem tudtak hiba nélkül elszámolni egy TAO pályázattal, ebből visszafizetés keletkezett, aminek a végén elindult a sportklub felszámolása, melynek Laczkó Roland volt az elnöke. A polgármester a legutóbbi nyilatkozatában erre is kitérve úgy fogalmazott:

– Van hibám, nem is kevés. Hibázok, nem is keveset. Ember vagyok, vállalom – szögezte le. Mint folytatta, megszokta, hogy hol a háta mögött, hol nyíltan nagyon sok bántást és negatív jelzőket kap a legkülönbözőbb emberektől helyben. Majd azzal folytatta:

– Nekem mindent tűrnöm kell? Miért? Meddig? Engem a végtelenségig szabad szidni, alázni, rágalmazni? – tette fel a polgármester a kérdést a kialakult helyzetet jellemezve.

Tóth Éva önkormányzati képviselő nem szeretett volna nyilatkozni a sajtónak, azonban sajnálatát fejezte ki, hogy idáig fajultak a dolgok.

Csütörtökön Laczkó Roland polgármester annyit közölt lapunkkal, hogy a közösségi média felületén is közzétett nyilatkozatára reagálva és más csatornákon is nagyon sok támogatást kapott a jegyző menesztésével és a nyilatkozatában megfogalmazott véleményével összefüggésben.

– Engem is meglepett, hogy mennyien támogatnak a döntésemben – foglalta össze a polgármester a tapasztalatait.

A boldogi belső viszonyokat jól ismerők szerint a képviselő-testület korábbi önfeloszlatással fenyegető véleménye a nyomásgyakorlás eszköze volt csupán. A helyi erőviszonyok alaposan felborulhatnak egy előrehozott választás során. Boldogon a helyi képviselők kvázi társadalmi munkában, vagyis minden tiszteletdíj nélkül látják el faladatukat. Itt sokkal inkább arról van szó, hogy a boldogi közügyekbe való beleszólás a képviselőkön keresztül a tősgyökeres helyi családok kezében marad-e vagy pedig egyre nagyobb mértékben a megváltozó faluba beköltözők, a hagyományokhoz kevésbé kötődő fiatalok is bele tudnak-e szólni jobban a helyi ügyekbe. A második önkormányzati ciklusában lévő Laczkó Roland polgármester helyzete ebben a helyzetben azért is kényes, mert a tősgyökeres támogatók segítették a polgármesteri székbe, ám ő maga korábbi felesége révén vált boldogivá, s nagyon jól szót ért a fiatalokkal és az újonnan a faluba költözőkkel.

Szerkesztőségünk megkereste a Boldogon kialakult helyzettel kapcsolatban Katonáné Fülöp Gabriellát, aki a falu jegyzője volt. Kérdéseinkre csupán annyit válaszolt, hogy nem szeretne ebben a helyzetben a sajtónak nyilatkozni, a személyén túl úgy is sokkal fontosabbnak tartja, hogy Boldog ügyei sikerrel haladjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában