Elővigyázatosság

2022.08.17. 14:00

Fontos pótolni a vitamin- és ásványianyagok bevitelét, hogy simán menjen az iskolakezdés

Közeleg az iskolakezdés. Ilyenkor legtöbben a tanszerek beszerzésére koncentrálnak, azonban érdemes arra is hangsúlyt fektetni, hogy lehetőség szerint csökkentsük a megbetegedések kockázatát, amikor a gyermekek újra bekerülnek a közösségekbe. Utánajártunk, mire érdemes figyelni, s megkérdeztünk szülőket is, hogyan próbálják megóvni gyermekeik egészségét.

Fekete-Vadászi Erika

Gyakran megbetegszenek a gyerekek, miután közösségbe kerülnek

Forrás: Shutterstock

Kíváncsiak voltunk, a szülők hogyan próbálnak tenni az iskolakezdéssel megjelenő betegségek ellen.

– Már az óvodában is mindig így volt, ahogy elkezdett oda járni a fiam, sokat betegeskedett, s nincs ez másképp az iskola esetében sem. A covid óta már enyhe tünetek esetén is otthon kell tartani a gyermeket, nem mehet iskolába, ezért mostanában még tudatosabban igyekszünk védekezni a betegségekkel szemben – mondta el portálunknak, feldebrői olvasónk, Gál Gabriella. 

A védőnőjük tanácsára szednek vitaminokat, ám, ha ezek ellenére náthás lesz a fia, vagy elkezd köhögni, elsősorban természetes módszereket próbál alkalmazni. Tapasztalatai szerint a fürtös mentából és kakukkfűből készült tea remekül enyhíti és gyakran teljesen meg is szünteti a tüneteket, illetve mézet, citromot és gyömbért szokott összekeverni, abból napi egy kanállal ad, ha szükségét látja. 

– Az átállás érdekében nem teszünk lépéseket. Igaz, hogy nyáron sokáig maradhatnak fenn a gyerekek, de amint elkezdődik az iskola, annyira fáradt lesz az iskolás, hogy magától lefekszik jóval hamarabb – jegyezte meg Gál Gabriella.

Egri olvasónk, Iváncsikné Bíró Orsolya a heol.hu-nak elmondta, hogyan készülnek az iskolakezdésre.

– Miután elkezdődik a tanítás, a szokásos, őszi és téli időszakra jellemző megbetegedések a gyermekeinknél is elő szoktak fordulni. A vitaminokat nyáron igyekszem szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel pótolni természetes formában, de ezek nem tartanak ki egész évre. Ezért a gyermekorvos javaslatára ősztől tavaszig multivitamint és plusz D vitamint szednek. Ezekkel próbálom segíteni az immunrendszerüket – fejtette ki Iváncsikné Bíró Orsolya.

Mint elmondta, nem csak az étrendkiegészítőkkel készülnek szeptemberre. Nyáron tovább maradnak fent a gyerekek, mivel a nap is később tér nyugovóra, és világosban nehezebben alszanak el. Augusztus közepétől azonban tudatosan, fokozatosan szoktatja őket vissza a megszokott napi rutinhoz, hogy az iskolai időszakra már gördülékenyen menjenek a dolgok. Mindig kicsit korábban fekszenek le, így nem viseli meg őket a hirtelen átállás, amikor már korán kell kelniük ősztől.

Tóth Tímea verpeléti védőnő a heol.hu-nak elmondta, a közösségi nevelésre készülve mindig felhívja a szülők figyelmét a vírusok okozta megbetegedésekre.

– A kézhigiéné mellett fontos a megfelelő folyadékbevitel, az étkezések gyakoriságara és minőségére is oda kell figyelni a gyermekeknél. Emellett napjainkban az iskoláskorúak körében is nagy szerepe van az étrendkiegészítőknek, fontos, hogy ilyen formában pótoljuk a napi vitamin- és ásványianyag-bevitelt – ismertette a védőnő. 

Nem csak vitaminokra van szükség, hogy megelőzzük a vírusokat. Az emésztő és bélrendszer probiotikumokkal történő egyensúlyban tartására is hangsúlyt kell fektetni Tóth Tímea szerint, ugyanis ezek másodlagos védelmi funkciót látnak el. Ezen túl nem elhanyagolható a bőr állapota és hidratáltsága sem, ezek elsődleges védelmi funkciói miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában