Bőséges termés

2022.08.17. 12:48

Gyöngyösi asszony teremtette meg a mátrai citrombirodalmat

A lédús citrusok tartásával egyre többen próbálkoznak hazánkban. Köztük a Mátrában élő Erzsike, aki évek óta nevel citromfákat.

HEOL

Erzsike a citrombirodalmában

Forrás: Markovics Gábor

A málna és az eper mára a múlté, a helyüket átvették a gyöngyösi citrombirodalom citromfái, legalábbis a Gyöngyösön élő Holló Józsefné kertjében – írta meg a Borsonline a Lakáskultúra magazin nyomán. Erzsike évek óta szüreteli saját cserépben nevelt illatos, sárga citromait, esküszik rá, hogy az itthon termett citromoknál nincs jobb.

Mint a cikkből kiderült, a Gyöngyös külvárosában élő Erzsike az első citromfáját még évekkel ezelőtt vette. Az aprócska fát először beállította az üvegezett teraszra, gondolván, ott jó helye lesz. A különleges növény hamar otthon érezte magát, és évről évre ízes terméssel ajándékozta meg a lakókat. A ma már nyugdíjas hölgy ezen felbuzdulva, gondolt egy merészet, és belevágott a saját citromtelepének kialakításába. Ma már 25 különböző citrusféléje van.

A gyöngyösi citrombirodalom lakói elsősorban a rendkívüli odafigyeléstől és a rengeteg szeretettől érzik ennyire jól magukat. De legalább ennyit számít, hogy Erzsike megteremtette a citromfélék eredeti élőhelyéhez nagyon hasonló mikroklímát. A nagy mínuszok ellen beüvegeztette az emeleti erkélyt és a lenti teraszt, ezzel is csökkentve a fűtésszámlát. Az üvegház alatt pedig csodásan érzik magukat a mediterrán növények, rengeteg termést hoznak.

Hiába a napos veranda, azért a mátrai terasz nem Olaszország, kis hazánkban sokkal jobban kell figyelni rájuk. A zárt térben sérülékenyebbek, fogékonyabbak a kártevőkre. Erzsike szerint azonban ilyenkor sem kell kétségbe esni. A citromfa eleve nem túl nagyméretű, ne várjuk tőlük azonnal többkilónyi termést. Érdemes kertészetben kapható biotápanyagot, vízben oldott élesztőt és granulátumos formában beszerezhető tyúktrágyát adni nekik, és kétévente ajánlatos átültetni őket, de mindig csak a korábbinál egy centiméterrel nagyobb cserépbe.

 

 

 

 

Címkék#citrom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában