Csatorna

2022.08.11. 15:00

Tarnaméra, Boconád és Nagyfüged szennyvíz-elvezetése oldódott meg

Megoldódott Tarnaméra, Boconád és Nagyfüged szennyvíz-elvezetése és tisztítása. Erről beszéltek csütörtökön Tarnamérán, a Platán rendezvényházban tartott projektzárón. Mindemellett az M3-as, Ludas, Heves, Kisköre útszakasz felújításánál is előbbre léptek.

Molnár Helga

Észak-magyarországi szennyvízelvezetési és –kezelési fejlesztés 15. (ÉMO15)” c. projekt zárórendezvénye

Forrás: Berán Dániel /Heves Megyei Hírlap

Több mint négymilliárd forintból indult el még 2019-ben az a nagyszabású beruházás a térségben, melynek köszönhetően száz százalékos lett a szennyvízközmű kiépítettség Tarnamérán, Boconádon és Nagyfügeden, valamint egy új szennyvíztisztító telep is létesült. Az uniós és állami támogatásnak köszönhetően Tarnaméra és vonzáskörzete szennyvíz-elvezetését és -tisztítását végezték el a fejlesztés során, így csökkent a környezetterhelés, egészségesebb lett a lakókörnyezet, illetve azt remélik, ez hatással lehet a gazdasági versenyképesség élénkülésére.

 

Tímár László, Tarnaméra polgármestere a projektzáró rendezvényen elmondta, tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a beruházás gondolata, majd 2015-ben egyeztettek a környékbeli polgármesterek Szabó Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével, majd egy évvel később nyílt lehetőség a pályázat benyújtására.
– 2019-ben indult a fejlesztés, a műszaki átadás múlt héten megtörtént, így már működik a rendszer. Bízom benne, hogy minél többen rákötnek majd – tette hozzá. Hangsúlyozta, ez nagyon fontos lépés a három település életében, hiszen ezzel jelentősen javulhat a lakosok életkörülménye. Ezt követően megköszönte a képviselőnek, a polgármester társaknak és a kivitelezőnek a munkát.

Szabó Zsolt köszöntőjében kifejtette, egy rendkívül komoly beruházás végét ünnepelhetik, s azzal, hogy a talajt mentesítik, s a településeket becsatornázzák, sokat nyerhetnek.
– Szennyvíz-elvezetésre mindig szükség van, hiszen a cégek akkor települnek ide, ha létezik ez a rendszer, illetve az itt lakók ingatlanjai is felértékelődhetnek – tette hozzá. Mint mondta, e fejlesztés végével minden érintett útfelújítást is be lehet fejezni.
– Nagyon sok embernek a munkája van abban, hogy idáig eljutottunk. Köszönöm a minisztériumnak, aki elindította a pályázatot, és gratulálok a kivitelezőnek az elvégzett munkáért – húzta alá.

Növekszik az ingatlanok értéke
A projekt célja egy korszerű szennyvíztisztító telep, valamint szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, a hálózatra történő rákötés lehetőségének biztosítása a falvak lakossága részére. A szakszerű tisztításnak köszönhetően csökkent a környezetterhelés és egészségesebb lakókörnyezetet alakíthatnak ki. A beruházás szükséges volt azért is, mert a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése fontos környezetvédelmi problémát old meg. A létesítésével a szennyvíz kezelése olcsóbbá és kényelmesebbé válik, illetve a szolgáltatás révén növekszik az ingatlanok értéke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában