Felújítás

2022.08.24. 14:00

Hosszú idő után újra végigsétálhatunk az egri bazilika lépcsősorán + fotók

Folyamatosan újul meg a bazilika, jövő év végére teljesen elkészülhet.

heol

Újra meg lehet mászni az ikonikus lépcsősort

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Újra birtokba vehetik az egriek és a városba érkező turisták a bazilikának a líceum felőli lépcsősorát. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 2019 végén bontották el az Eszterházy térről a templomhoz vezető feljárót. 

 

A régi lépcsők jellemzően bogácsi kőből készültek. Ezek elég elérettek, rossz állapotúak voltak, az alsó lépcsősor ráadásul csak homloklap és aszfaltkitöltéssel készült, ez nem volt illő ahhoz a minőséghez, amit a líceum előtti megújult tér képvisel. 

 

Azonban nem az elkészült lépcsősor az egyetlen újdonság. 

– A I. ütem elkészült, az építési területét átadtuk, és Szent István napján Ternyák Csaba egri érsek már a nagy kupola alatt tartott misét – tájékoztatta portálunkat Rudolf Mihály építész, a kivitelezést végző Hadas Építész Kft. vezetője. 

 

 

Hozzátette, a második ütem rekonstrukciója van még hátra, ebbe tartozik a szentély rész és a két torony felújítása is. Ezek várhatóan jövő év november 30-ig valósulnak meg. 

Az augusztus 20-ai ünnepi szentmise elején Ternyák Csaba úgy fogalmazott, különleges öröm volt átlépni a bazilika főbejáratát, és látni azt, hogy végre tele van hívekkel az a rész, ahol az elmúlt években olyan sokan dolgoztak, s fáradoztak azért, hogy megszépüljön ez a templom. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában