Pályázat

2022.08.21. 10:01

Keresik az Év Digitális Faluját: a Heves megyei települések jó esélyekkel indulhatnak

A pályázat a digitális innovációkat alkalmazó, ötezer lélekszám alatti települések számára elérhető.

HEOL

Forrás: digitalisfalu.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamra internetes oldalán olvasható a kiírás, miszerint a díj célja, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat. A díjazás által széles körben megismerhetővé válnak a már létező hazai digitális jógyakorlatok is, elősegítve ezzel a települések közötti együttműködések kialakulását, a helyi közösségek erősítését és a térségszintű fejlesztések elterjedését.  A pályázat a 2021-ben elindult Digitális Falu Program keretében valósul meg azért, hogy a kistelepülések vonzerejének és élhetőségének javítását támogassa digitális, illetve okosmegoldásokkal.

Négy kategóriában lehet pályázni: innovatív települési környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, fenntartható épített és természeti környezet és innovatív gazdasági ökoszisztéma. Az első csoporthoz példaként említik az okos utcabútorokat, infopontokat, a helyi és térségi közösségi közlekedést segítő digitális rendszereket, az okosparkolást, a közbiztonság védelmi rendszámfelismerő és térfigyelő rendszereket, az okos zebrát, a digitális turisztikai rendszereket és a településkártya applikációt.

A díjjal együtt egy, Az Év Digitális Faluja 2022 cím és tábla, illetve egy egy éves ingyenes regisztráció jár az Okosváros Piactérre. Továbbá úgynevezett településszondát is kap a község, amely egy segítő stratégiai fejlesztési dokumentumcsomagot takar. Ez a helyi és térségi helyzetelemzésre alapozva rajzolja fel a település problématérképét, illetve írja le a fejlesztés lehetséges irányait és feladat-, projekt-, valamint beruházás-szintű javaslatot fogalmaz meg a közeljövő cselekvési lehetőségeire vonatkozóan. Ezen felül egy "Okos falvak" tanulmányútra is lehetőség adódik Csehországba.

Benyújtási határidő: szeptember 9.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában