Változások

2022.08.15. 13:50

Közszolgáltatóvá válhat a hulladékgazdálkodási cég, csökkenthetik az illegális szemétlerakást

Sajtóinformációk szerint az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. megkapta a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal engedélyét, s ezzel minden feltételt megszerzett, hogy a térség közszolgáltatójává váljon október 1-jétől. Nagy Mihály ügyvezető sok dolgon változtatna a hulladékgyűjtésben.

Szabadi Martina Laura

A gyűjtő járatokat és a gyűjtési területeket optimalizálnák Hulladékszállítás Egerben.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Portálunk információi szerint a jövőben az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és vele alvállalkozói szerződésben a PEVIK Kft. szeretné közvetlenül ellátni a közszolgáltatási feladatokat a Heves Megyei Társulás területén. Jelenleg a közszolgáltató az NHSZ Észak-KOM Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. Az egri cég alvállalkozóként végzi a közszolgáltatói munka jó részét. Nagy Mihály ügyvezetőtől érdeklődtünk, hogy az átálláshoz megvannak-e a szükséges feltételek náluk, változtatna-e a jelenlegi gyakorlaton? Megerősítette, hogy valóban megkapták a szükséges engedélyeket. 

– A vállalkozás 2014-től 2017-ig mint közszolgáltató látta el feladatait, így megvannak a feladatok ellátásához szükséges szakmai, humán és eszközerőforrásai. Jelenleg a hulladékok begyűjtését a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területeiről cégünk, valamint a PEVIK Nonprofit Kft. saját és a Heves Megyei Hulladékgazdálkodási Társulás tulajdonában lévő gépjárművekkel végezzük, majd átadjuk a szintén a társulás tulajdonában lévő NHSZ Észak-Kom által üzemeltetett létesítményekbe, mint amilyen az egri átrakó, a válogató, a Hejőpapiban lévő lerakó – válaszolta Nagy Mihály, az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, lévén helyi cég, helyben sokkal jobban látják, hogy a megyében élő ügyfeleik hogyan viszonyulnak a közszolgáltatáshoz. Kérdésünkre elmondta, ha közszolgáltatóként tevékenykednek tovább, ehhez igazítanák is a tevékenységüket. Emelnék a zöld zsákok számát. Mint erről már beszámoltunk, a háromzsákos rendszer felháborodást okozott korábban Ostoros, Eger, Noszvaj lakói között. 

– A járatok és gyűjtési területek optimalizálásával, a hulladékkezelési technológiák fejlesztésével költséghatékonyabban, gazdaságosan és színvonalasabban tudnánk megoldani a közszolgáltatási feladatokat. Társaságunk célja a szelektív hulladékgyűjtés fokozása, a zöldhulladékgyűjtő három zsák számának megemelése a szükséges darabszámra. A zöldhulladék egri komposztálásának tényleges és költséghatékony megvalósítása biztosítaná az ingatlantulajdonosok akár öt-nyolc zsák hulladékának és a Városgondozás Eger Kft. zöldhulladékának átvételi lehetőségét. A társulási települések részére ingyenes gyűjtőedények biztosításával minél több ingatlan bevonható a közszolgáltatás körébe – tette hozzá Nagy Mihály. 

Így az illegális hulladéklerakás nagymértékben visszaszorulna. A szelektív hulladék­gyűjtésnél a cég külön választaná a papír és műanyag gyűjtését, költséghatékonyabban jobb minőségű hulladékot tudnának értékesíteni, és kevesebb hulladék kerülne lerakóba. 
 

Korlátoznák az ipari hulladékot

 - Az egri átrakó- és válogatóművet modernizálni szeretnék, így a szelektív hulladék hasznosítása fokozódna, valamint a másodnyersanyagok nagyobb mennyiségének értékesítéséből bevételük lehetne. – A hejőpapi hulladéklerakó pedig kizárólag a társulás területén képződő hulladékok elhelyezésére szolgálna. A nem közszolgáltatási, ipari hulladé­kok esetében a csak a társulás területén képződött hulladékokat korlátozott mértékben és minőségben fogadnák be. A lerakó üzemeltetésében elsődleges szempont, hogy annak tervezett időtartamát kitöltsék, lehetőség szerint megnyújthassák. Ezt a lerakástól történő eltérítéssel, a Hejőpapiban lévő mechanikai-hulladék­kezelő gépsor fokozottabb működtetésével és a tömörítő kompaktorok üzemeltetésével kívánjuk elérni – részletezte elképzeléseit a cég ügyvezetője. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában