Nemzeti kincseink

2022.08.15. 18:38

Kurultáj lovasbemutatókkal, íjászokkal, táncosokkal Ópusztaszeren

Heves megyei résztvevők is csatlakoztak a kétszázezer látogatóhoz az országos találkozókhoz a Nemzeti Történelmi Emlékparkban.

B. K.

Nemzetük kincseit hozták el a résztvevők a nagyszabású találkozóra

Forrás: HMH

Két országos rendezvényen is képviselték magukat Heves megyéből a hagyományok iránt elkötelezett érdeklődők a közelmúltban. Mint azt Fűrész János, az Ezüstidő Szabadidős Egyesület elnöke tudatta lapunkkal, a hónap első hetében az ópusztaszeri, Nemzeti Történelmi Emlékparkban a Magyarok Országos Gyűlésén is jelen voltak. 

A Zrínyi Baranta SE, a Védett Társadalom Alapítvány, s lelkes civil önkéntesek összefogásának köszönhetően a jövőnkhöz biztatást és erőt adó találkozón több mint 130 előadás, számos színpadi produkció, beszélgetések zajlottak. Megtekinthették a honvédség nagyszabású harcászati bemutatóját, kiállításokon, lovasbemutatókon veterán autós találkozón osztoztak az élményekben. A történelmi emlékképek a magyar história jeles eseményeit villantották fel.

Az elmúlt héten a bugaci pusztán csodálhatták meg legalább húsz rokon tudatú nemzet színes, lélekemelő forgatagát, Európa legnagyobb nomád  találkozóját, a hetedik alkalommal megrendezett Kurultájt. A háromnapos Magyar Törzsi Gyűlésen a türk tudatú népek csaknem hatszáz lovasa, hagyományőrzői, számos táncos, zenész, íjász, kézműves mutatta be nemzete kincseit. A hazai és a keleti múzeumok tudósai szóltak régészeti, antropológiai kutatásaikról, különleges volt a hunok és utódaik régészeti, antropológiai kiállítása.

A közel kétszázezer nézőt ámulatba ejtette a nagyszabású rendezvény – a nomád sátortábor, a felvonulások látványa, a különleges dallamok, a táncok a beszélgetések – mind a rokonságot, a keleti kapcsolatok fontosságát hangsúlyozták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában