Aszály

2022.08.16. 14:40

Már több mint 75 centimétert apadt a Tisza-tó, fokozott figyelem kell a hajózáshoz

A Tisza folyó vízgyűjtő területére augusztus 1-je óta nem hullott számottevő csapadék, a Kisköre feletti folyószakasz továbbra is apad.

M. H.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A hidrometeorológiai előrejelzés alapján a Tisza folyón a legkisebb vízszint körüli, vagy azt meghaladó vízállástartomány tartós kialakulása várható, amely jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely már 76-78 centimétert csökkent keddig, az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest – írta tájékoztatójában Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke.

A Tisza folyó vízgyűjtő területére augusztus 1-je óta nem hullott számottevő csapadék, ennek következtében a Kisköre feletti folyószakasz továbbra is apad. A Tisza-tó vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mérve jelenleg 662 centiméter, amely a turisztikai célú hajózási vízszint alatt van 18 centiméterrel.

Az 1995-ös törvény rendelkezik a vízhasználatok kielégítésének sorrendjéről. A törvény értelmében a vízkészlet-gazdálkodás szabályai szerint a létfenntartási ivó- és közegészségügyi katasztrófa-elhárítás célú vízhasználat igényét kell elsősorban kielégíteni. A Kiskörei Vízlépcső üzemeltetése során fokozottan ügyelni kell a vízkészletekkel történő gazdálkodásra.

A Tisza-tó vízszintje a következő napon várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért 662-660 centiméteres tartományban lesz. Ez az intézkedés összhangban van a Kiskörei Vízlépcső és a Tisza-tó vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott üzemrendjével.

Felhívják a Tisza-tavon hajózók figyelmét, hogy az alacsonyabb vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek a különböző medencékben, a vízi eszközök merülését figyelembe véve. Arra is figyelmeztetnek, hogy a vízi eszközök üzemeltetésénél és kikötésénél, a bekövetkezett vízszintváltozásra fokozottan számítsanak, a szükséges intézkedéseket – például a nagyobb merülésű hajók biztonságos elhelyezése – tegyék meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában