Támogatás

2022.08.16. 20:37

Medimentor szolgáltatás indult megyénkben, menekült családoknak segítenek

Elkezdődött a három hónapon át tartó, komplex segítségnyújtó Kis Bocs Medimentor szolgáltatás a Kárpátok Alapítvány támogatásával. A programmal a megyénkben élő, ukrajnai háború elől menekült családoknak kívánnak segítséget nyújtani az élet számos területén, ezzel előmozdítva a beilleszkedésüket, megkönnyítve a mindennapi ügyintézéseiket.

F. V. E.

A Kis Bocs Medimentor szolgáltatás keretében számos dolgot segítenek elintézni a rászorulóknak

Forrás: Beküldött fotó

Füzesabonyban is igénybe vehető a szolgáltatás. A résztvevők kérhetnek tanácsot például pénzügyi témában, óvodai vagy iskola beiratkozással és munkavállalással kapcsolatban, valamint jogi kérdések megválaszolásában is számíthatnak a mentorokra

– Bár még csak a program elején járunk, máris számos területen tudtunk segíteni a rászorulóknak. Füzesabonyban jelentkezett például egy olyan család, akik a kezdeti félénkségüket leküzdötték az erre a célra kidolgozott kérdőívünk segítségével, s őszintén megnyíltak előttünk – mondta el portálunknak Galyasné Dósa Katalin, a Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület elnöke. 

A kisgyermekes szülőknek szükségük volt egy folyószámlára, aminek nyitásában a mentorok segítettek nekik. Ezen kívül kérésükre tájékoztatták őket a TAJ-kártya igénylésének menetéről, valamint jelezték, hogy szeretnének magyarul tanulni és internet hozzáférést kapni, így ezekben a témákban is útmutatást kaptak. A tanácsadás során felmerülő nyelvi nehézségeket le tudták küzdeni egy tolmács segítségével, aki dokumentumokat is lefordított a családnak, amiért nagyon hálásak voltak, ismertette az elnök. 

– Őszintén szólva nem gondoltuk, hogy ennyi problémával küzdhet egy család. Sejtettük, hogy hasznos lesz a tevékenységünk, de arra nem számítottunk, hogy ennyire. Már most bebizonyosodott, hogy bőven van feladatuk a medimentoroknak – jegyezte meg Galyasné Dósa Katalin. 

A Kis Bocs Medimentor szolgáltatás októberig tart, 12 önkétes vesz benne részt. Éjjel-nappal üzemelő, online diszpécser szolgálatot is működtetnek egyesületük közösségi oldalán a messenger segítségével. Szakemberek válaszait küldik el a kérdezőknek, s az utókövetés részeként később felkeresik az érdeklődőt, van-e még szüksége segítségre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában