Önfeloszlatás

2022.08.16. 20:49

Nagyrédén még nincs meg az időpontja az önfeloszlatásról szavazó képviselő-testületi ülésnek

A polgármester kijelentette, hogy mindenben a törvényi előírásoknak megfelelően járnak majd el.

Sz. Sz. I.

Időközi választások lesznek Nagyrédén, megvan a jelölt

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Még nem lehet tudni, melyik napon kerülhet sor Nagyrédén a grémium önfeloszlatásáról dönteni hivatott testületi ülésre. Mint arról már beszámoltunk, Balázs József képviselő augusztus elsején a közösségi oldalán nyílt levelet intézett a nagyrédei lakosokhoz, amely levelet rajta kívül Balázsné Kelemen Erika, dr. Kovács István és dr. Tóth Eszter Enikő képviselők is aláírták.

– Hosszas mérlegelés után arra a döntésre jutottunk, hogy a nagyrédei képviselő-testület a 2024-es megbízatásának a lejárta előtt, minősített többséggel feloszlatja önmagát – közölte a levélben Balázs József. – Ehhez az első lépéseket megtettük. A szabályzóinkban foglaltaknak megfelelően az indítványunkat eljuttattuk Siposné Fodor Judit polgármester asszonynak és valamennyi képviselőnek még július 29-én e-mailben, de ezzel egy időben postán is feladtuk. A levelünket szíves tájékoztatásul megküldtük a Heves Megyei Kormányhivatal vezetőjének is. Levelünkben az áll, hogy a képviselő-testület többsége indítványozza a polgármesternél a testületi ülés összehívását egyetlen napirendi ponttal, ami tehát nem más, mint a testület önfeloszlatása. A polgármesternek egyetlen lehetősége van a jogszabályok értelmében. Jelesül: 15 napon belüli időpontra össze kell hívnia a képviselő-testület ülését, és ezt a napirendi pontot kell szavazásra bocsátania. Mi négyen igennel fogunk szavazni.

A grémium sorsdöntő ülésének lehetséges időpontjáról érdeklődtünk Siposné Fodor Judit polgármestertől, aki elmondta, hogy az indítvány pontos részleteit még nem ismeri, mert augusztus 1. és 12. között igazgatási szünet volt a hivatalban, és csak ezután bontották fel az eltelt idő alatt beérkezett postai küldeményeket.

– Természetesen a törvény által előírt módon fogunk eljárni. Ez azt jelenti, hogy az önfeloszlatásról, normál körülmények között, a képviselő-testületnek kell döntenie. Az indítványt minősített többséggel kell elfogadni, tehát négy igen szavazat kell ahhoz, hogy a testület feloszlassa magát. Utána megkezdődik a hivatalos procedúra a megyei kormányhivatal és a helyi jegyző bevonásával az időközi választás időpontjának kijelölésére. Ez a voksolás sok pénzbe kerül, a költséget pedig a falunak kell állnia – fogalmazott Siposné Fodor Judit.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában