Pénzügyek

2022.08.12. 08:10

Naperőmű segítheti az önkormányzati áramköltségek lefaragását Gyöngyösön

Át kellett gondolni a pénzügyeket a városban, hiszen az elszálló rezsiárak emelkedése mellett dupla annyi szolidaritási adót is ki kell fizetni jövőre.

Kiss Balázs Levente

Gyöngyösön volt a legmelegebb pénteken

Forrás: Mirkó István/Magyar Nemzet

Dobta az állampapírban és az önkormányzati részvényben tartott pénztartalékát a Gyöngyösi önkormányzat és más termékbe fektette – erről is döntött rendkívüli képviselő-testületi ülésén csütörtökön a gyöngyösi testület.

A rendkívüli ülés összehívását az tette indokolttá, hogy gyorsan kellett dönteni, miután az önkormányzat számlavezető bankjától, a Raiffeisen Banktól egy kedvező ajánlatot kapott a város a lekötött pénzeit illetően. Az elmúlt hónapokban a infláció mértékének gyors emelkedése, az állami megtakarítási formák kamatainak változatlansága azt eredményezte, hogy ma már jobban megéri az állami kamatszint helyette a piacit választani. Az elfogadott határozat szerint csaknem ötszázhatvan millió forintot így a város kivesz az önkormányzati kötvényekből és az állampapírokból, és a kereskedelmi bank két hónapos lejáratú, 10,1 százalékos éves kamatozású konstrukciójába forgatja be azt.

– Ezzel a döntéssel több tízmillió forintos kamatbevételhez juthat a város, ami fontos a jelen és a jövő önkormányzati feladatait tekintve – foglalta el Hiesz György polgármester.

Az ülésen döntöttek még a Haller ház felújításával és a laktanya terültén lévő Aktív ház felújításával kapcsolatos uniós pályázatokkal kapcsolatban, mind a két projekt a befejezéshez összesen nyolcvan millió forint plusz forrást kap a városi kasszából.

Szintén elfogadták a képviselők, hogy hamarosan elkezdődjenek egy napelemes kiserőmű építési munkái. Ehhez a város a Sár-hegy lábánál a volt hulladéktelep rekultivált, tizennégy hektáros területét adja.

– Reméljük, hogy ezzel a beruházással sokkal olcsóbban tudunk saját magunk számára áramot termelni – emelte ki a polgármester. Hozzátette, nem csak a megtermelt áram lesz a beruházás nyeresége, hanem az is, hogy hosszú távon bérleti díjat fizet a területért és még iparűzési adóbevétele is származik majd ebből a városi költségvetésnek, amire nagy szüksége lesz, hiszen jövőre szolidaritási adóból csaknem a mostani dupláját, azaz több mint nyolcszáz millió forintot kell majd visszafizetnie a városnak az állam számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában