Aszály

2022.08.09. 16:29

Napról napra aggasztóbb a helyzet: tovább csökkent a Tisza-tó vízszintje

A csapadékhiány miatt még kevesebb víz van a Tisza-tóban.

HEOL

A kiskörei vízlépcső

Forrás: Mirkó István/Magyar Nemzet

A hidrometeorológiai előrejelzés alapján a Tisza folyón a legkisebb vízszint körüli, vagy azt meghaladó vízállástartomány várható, mely jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely már 62-64 cm-t csökkent a mai napig, az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest (Kisköre-felső vízmércén mért 740 cm). A Tisza-tó vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mérve jelenleg 677 cm, mely a turisztikai célú hajózási vízszint (+680 cm) alá csökkent. – tudatta a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A Tisza-tó vízszintje a következő napon várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +677 - +674 cm-es tartományban lesz. 

Felhívják a Tisza-tavon hajózók figyelmét, hogy az alacsonyabb vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek a különböző medencékben, a vízi eszközök merülését figyelembe véve.

– Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek, úszóházak) üzemeltetésénél és kikötésénél a vízszint változására számítsanak, a szükséges intézkedéseket (például a nagyobb merülésű hajók biztonságos elhelyezése) tegyék meg – tájékoztattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában