Folyóügyek

2022.08.03. 16:28

Nyomozócsoport is alakult, keresik a Tarna vizének tolvaját

Nem csak vizet emelt ki a Tarnából a folyóból szivattyúzó borászat, hanem a szennyvízrendszert is eldugította a Mi Hazánk szerint.

Kiss Balázs Levente

Mára alig található víz a Tarnában

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Sajtótájékoztatót tartottak a Mi Hazánk Mozgalom Heves megyei szervezetének vezetői a Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpince telephelye előtt. A borászathoz köthető az a közelmúltban történt, nagy vihart kavart vízszivattyúzás, melynek sokak szerint köze volt ahhoz, hogy kiszáradt a Tarna. Az eseményen a párt megyei elnöke, dr. Pápai Ákos elmondta, az ökológiailag megterhelő, agresszív vízkivételnél Hajdara Roland, a párt választókerületi elnöke is jelen volt. Hozzátette, azok a segítők, civil állatvédők, akik ebben az akcióban részt vettek, azóta azt is közölték, hogy korábban a Tóth és Tóth borászat Kompolton a lakossági szennyvízelvezető rendszerben is dugulást okozott.

– Feltehetőn olyan anyagokat juttattak a csatornába, ami aztán eltömte a rendszert. Ugyanakkor később, a dugulás elhárítása után, a vízműnél a helyi polgármester, Balázs Zoltán közbenjárására ezt a tisztítási műveletet nem számlázták ki nekik, így az okozott kárt a cég megúszta – jelentette ki dr. Pápai Ákos. Hozzátette: – A forrásaink biztosak és kiállunk mellettük. Amennyiben a munkahelyükön ezért őket retorzió érné, mi ismételten a sajtóhoz fordulunk és a nyilvánosság erejével szeretnénk ezeket a kollégákat megvédeni.

– Tűrhetetlen, hogy egyes emberek kiskirályként bármit megtehetnek és végezhetik a tevékenységüket a Tarna mentén – nyomatékosította dr. Pápai Ákos. Azzal folytatta, hogy meg szeretné a rendőrség munkáját dicsérni, ugyanis a birtokomba jutott információk szerint a rendőrség nem csak nyomozócsoportot állított fel az eset kivizsgálására, hanem az ott használt eszközöket, szivattyúkat lefoglalta. Ha bebizonyosodik, hogy bűncselekmény történt, akkor ezeket az eszközöket el is kobozzák majd véglegesen – tette hozzá a megyei elnök.

Mirkóczki Ádám egri polgármester korábbi javaslatára, mely szerint ki kellene tiltani és bojkottálni kell a cég termékeit az egri rendezvényekről, dr. Pápai Ákos úgy reagált, hogy ezt ő is szerette volna javasolni, csak a városvezető ebben megelőzte. Javasolni fogja ugyanakkor, hogy a tiltás egy évre szóljon. Felelősséggel tartoznuk a környezetért, mert ez a mi hazánk – zárta gondolatait a megyei elnök.

A sajtótájékoztatón Hajdara Roland, a Mi Hazánk Mozgalom választókerületi elnöke megerősítette, a múltkori aldebrői gátbontásnál ő is jelen volt, látta azt az állapotot, ami ott akkor volt. Ígéretet tett arra, hogy a térségi országgyűlési képviselőn keresztül az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága is foglalkozzon a Tarna ügyével.

Ezzel kapcsolatban a Mi Hazánk több kérdést is megfogalmazott. Az egyik ilyen, hogy hogyan kaphatott vízkivételi engedélyt a cég, ha csakugyan rendelkeznek ezzel. Ráadásul mindez olyan időszakban, amikor a csapadék- és vízhiány már több hónapja tart. Másik kérdés, hogy ezt a problémát az illetékes hatóságok miért nem észlelték. Ki kell deríteni, hogy a hatóságok miért nem léptek időben aszály idején. A Mátra és a Bükk vízfolyásain hasonló a helyzet – folytatta Hajdara Roland –, ki kell deríteni azt is, hogy milyen intézkedések történtek a Tarnán kívül máshol. Végül leszögezte, tisztázni kell azt is, milyen vízgazdálkodási lépéseket tesznek meg az illetékesek annak érdekében, hogy hasonló helyzet ne forduljon elő.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában