Folyóügyek

2022.08.03. 16:28

Nyomozócsoport is alakult, keresik a Tarna vizének tolvaját

Nem csak vizet emelt ki a Tarnából a folyóból szivattyúzó borászat, hanem a szennyvízrendszert is eldugította a Mi Hazánk szerint.

Kiss Balázs Levente

Mára alig található víz a Tarnában

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Sajtótájékoztatót tartottak a Mi Hazánk Mozgalom Heves megyei szervezetének vezetői a Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpince telephelye előtt. A borászathoz köthető az a közelmúltban történt, nagy vihart kavart vízszivattyúzás, melynek sokak szerint köze volt ahhoz, hogy kiszáradt a Tarna. Az eseményen a párt megyei elnöke, dr. Pápai Ákos elmondta, az ökológiailag megterhelő, agresszív vízkivételnél Hajdara Roland, a párt választókerületi elnöke is jelen volt. Hozzátette, azok a segítők, civil állatvédők, akik ebben az akcióban részt vettek, azóta azt is közölték, hogy korábban a Tóth és Tóth borászat Kompolton a lakossági szennyvízelvezető rendszerben is dugulást okozott.

– Feltehetőn olyan anyagokat juttattak a csatornába, ami aztán eltömte a rendszert. Ugyanakkor később, a dugulás elhárítása után, a vízműnél a helyi polgármester, Balázs Zoltán közbenjárására ezt a tisztítási műveletet nem számlázták ki nekik, így az okozott kárt a cég megúszta – jelentette ki dr. Pápai Ákos. Hozzátette: – A forrásaink biztosak és kiállunk mellettük. Amennyiben a munkahelyükön ezért őket retorzió érné, mi ismételten a sajtóhoz fordulunk és a nyilvánosság erejével szeretnénk ezeket a kollégákat megvédeni.

– Tűrhetetlen, hogy egyes emberek kiskirályként bármit megtehetnek és végezhetik a tevékenységüket a Tarna mentén – nyomatékosította dr. Pápai Ákos. Azzal folytatta, hogy meg szeretné a rendőrség munkáját dicsérni, ugyanis a birtokomba jutott információk szerint a rendőrség nem csak nyomozócsoportot állított fel az eset kivizsgálására, hanem az ott használt eszközöket, szivattyúkat lefoglalta. Ha bebizonyosodik, hogy bűncselekmény történt, akkor ezeket az eszközöket el is kobozzák majd véglegesen – tette hozzá a megyei elnök.

Mirkóczki Ádám egri polgármester korábbi javaslatára, mely szerint ki kellene tiltani és bojkottálni kell a cég termékeit az egri rendezvényekről, dr. Pápai Ákos úgy reagált, hogy ezt ő is szerette volna javasolni, csak a városvezető ebben megelőzte. Javasolni fogja ugyanakkor, hogy a tiltás egy évre szóljon. Felelősséggel tartoznuk a környezetért, mert ez a mi hazánk – zárta gondolatait a megyei elnök.

A sajtótájékoztatón Hajdara Roland, a Mi Hazánk Mozgalom választókerületi elnöke megerősítette, a múltkori aldebrői gátbontásnál ő is jelen volt, látta azt az állapotot, ami ott akkor volt. Ígéretet tett arra, hogy a térségi országgyűlési képviselőn keresztül az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága is foglalkozzon a Tarna ügyével.

Ezzel kapcsolatban a Mi Hazánk több kérdést is megfogalmazott. Az egyik ilyen, hogy hogyan kaphatott vízkivételi engedélyt a cég, ha csakugyan rendelkeznek ezzel. Ráadásul mindez olyan időszakban, amikor a csapadék- és vízhiány már több hónapja tart. Másik kérdés, hogy ezt a problémát az illetékes hatóságok miért nem észlelték. Ki kell deríteni, hogy a hatóságok miért nem léptek időben aszály idején. A Mátra és a Bükk vízfolyásain hasonló a helyzet – folytatta Hajdara Roland –, ki kell deríteni azt is, hogy milyen intézkedések történtek a Tarnán kívül máshol. Végül leszögezte, tisztázni kell azt is, milyen vízgazdálkodási lépéseket tesznek meg az illetékesek annak érdekében, hogy hasonló helyzet ne forduljon elő.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában