Szennyezés elhárítása

2022.08.01. 14:19

Összegyűjtik azt a mocskot, ami kifolyt a repedt gáton Lőrincinél

Hétvégén is dolgoztak a szennyeződés ártalmatlanításán és biztonságos helyre szállításán.

K. B. L.

Drónfelvétel a helyszínről

Forrás: Agria Tv

Előreláthatólag még egy vagy legfeljebb két hétig tarthat el az a kármentő munka, amit a REG Regionális Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. munkatársai végeznek Lőrinci határában, ahol egy héttel ezelőtt a gát megrepedését követően nagyobb mennyiségű szennyezőanyag jutott a szabadba. A cég legfrissebb közlése szerint az eseményt a vállalat dolgozói egy hete, a probléma észlelése után azonnal jelentették az érintett hatóságoknak. Ennek megfelelően a kárelhárítás és a kifolyt anyag felszedése még aznap a vízügyi hatóság szakembereinek ellenőrzése mellett megkezdődött. Ez a munka jelenleg is tart – emelte ki a cég, melynek emberei folyamatosan, így hétvégén is a területen dolgoztak és megpróbáltak mindent megtenni a gyors helyreállításért.

A veszélyes hulladékok ártalmatlanításával foglalkozó cég közlése szerint a kifolyt anyagot pernyével itatják fel és ezt követően az így összegyűjtött anyagot, a társaság területén lévő kezelőhelyre szállítják vissza.

Mint ismert, egy hete derült fény arra, hogy gátrepedés miatt jelentős mennyiségű, fekete, iszapos és olajszerű, valamint orrfacsaróan bűzös szennyezőanyag borította el a vállalat egyik szikkasztóművének környezetét. Később a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, hogy a REG Kft. hatos számú, szennyvíziszap-leürítő-tározó töltésfalából történt a szivárgás. A szennyező massza kis mértékben a telephelyen kívüli mezőgazdasági területre, valamint a Zagyva folyó gátjának mentett oldalára is eljutott. Az üzemeltető a kárelhárítást a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakmai felügyelete mellett végzi.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában