Van sapka, nincs sapka

2022.08.11. 07:00

Porzik a fűnyíró a kiégett egri gyepen, a párakapu is pazarlásnak tűnik most

Egy olvasónk jelezte, hogy szerinte nem kellene levágni a füvet aszálykor, és a párakapuk is pazarlásnak tűnnek számára.

Szabadi Martina Laura

A párakapu nagyon jól jött a hőségben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Olvasónk jelezte, hogy nem érti, az egri városgondozás munkatársai miért kezdték el a napokban vágni az aszály miatt kiégett, alig növögető füvet, illetve azt is kifogásolta, hogy már nincs kánikula, de még mindig mennek a párakapuk. Mint írta, a fűnyíró traktor nyomán a kiszáradt föld porzik, s ebben a vízhiányos időszakban szerinte óriási pazarlás, hogy a párakapuk az egész városban mennek.

– Tisztában vagyunk vele, hogy a fű sokhelyütt kiégett, ugyanakkor a gyomnövények, vagy a parlagfű nagy túlélő. Így elkezdtük vágni a parkfelületeket, hogy rendezett képet mutasson a város, hiszen a turistákat és a város lakóit is nagyrészt zavarja a rendezetlenség. Éppen szerdán érkezett egy felháborodott jelzés a Szvorényi utcából, hogy néhány szál parlagfű magasra nőtt, természetesen ezzel kapcsolatban is intézkedünk– mondta Juhász Géza, a Városgondozás Eger vezetője. Arról is beszélt, hogy a párakapuk komfort javító célzattal továbbra is mennek.

– Valóban nincs már hőségriasztás, ugyanakkor még nem lesz drasztikus vízkorlátozás addig mennek a párakapuk, amelyeket frekventált területekre telepítettünk, s a napokban is örömmel használták a gyermekek a Dobó téren például – húzta alá. Hozzátette, hogy a patakparti növényzet vágásával kapcsolatban is ellentétes jelzések érkeztek a lakosságtól. Többen panaszkodtak, hogy a költési időszak végéig nem vágták le a magas növényzetet. Most pedig többen azt kifogásolják, hogy levágták a főként japánkeserűfűvel borított parti területet, s így a száraz növényzettel kevésbé szép képet mutat a patakpart mint zölden.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. Az országban a 12 vízügyi Igazgatóságból tíz területén van érvényben vízhiány elleni készültség, jelenleg hét vízhiány-kezelő körzetben első-, öt körzetben másod-, míg 23-ban harmadfokú – vagyis a legmagasabb – a védekezési készültség.

Már júliusban az ország több pontján korlátozták a vízfogyasztást, Heves megyében néhány napja az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. kérte egyes települések önkormányzatait, hogy az ivóvízfogyasztási korlátozó intézkedések I. fokozatának bevezetéséről gondoskodjanak. Bodony, Erdőkövesd, Kisfüzes, Mátraballa, Mátraderecske, Parád, Pétervására, Recsk, Szajla, Terpes, Váraszó, Ivád településeken tilos a kertek, parkok tömlős és árasztásos locsolása, a gépkocsik tömlős mosása, a házi medencék, gyűjtő tartályok ivóvízzel töltése. Tilos a közutak mosása és locsolása, illetve egyes üzemi fogyasztók napi ivóvíz-vételezésüket tíz százalékkal kötelesek csökkenteni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában