Múltidéző

2022.08.18. 06:50

Százhatvan évvel ezelőtt az oltás miatt bosszankodtak az egriek

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Tallózta: Szilvás István

Illusztráció

Forrás: POTE/Fortepan

HEVES ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS SZÉPIRODALMI HETILAP. 1902. augusztus 24. 

A kis körei polgári olvasó kör felavatása. 

Kiskörén a polgári olvasó kör újonnan épült házának felavatási ünnepélye augusztus 20-án volt megtartva. Szent mise után Csonth Béla plébános úr megáldotta a kör helyiségét. Veidner Károly elnöki megnyitó beszédében magasztos szavakkal ecsetelte a kör fontos voltát és rámutatott, hogy a nemzeti fejlődés egyik alapköve a közmüvelődés előbbre vitele. Az elnök megnyitó beszéde után a dalárda énekelte a szózatot. Majd Török Lajos, Saáry Dezső, Früchtl Ferenc és Török László gymnásiumi tanulók hazafias és alkalmi költeményeket szavaltak. Früchtl Ede tanár jelölt az olvasókörökről tartott szép és tartalmas felolvasást. Végül Szabó István olvasóköri jegyző számolt be a kör történetéről. Befejezésül a dalárda elénekelte a hymnust. Délután a közeli Tisza erdőben társas vacsorával egybekötött táncmulatság volt, mely alkalommal felülfizettek: Balla János 12 kor., Malatinszky György, Csonth Béla, Berkó Aladár, Mattyasovszky Kálmán, Csima Emil, Klein Ferenc 10-10 kor., Barok József 7 kor., Saáry Ágostonné, Arányi Sámuel 5-5 kor., Sisovics Ede 4 kor. 40 fill. Bagi Imre, Török Antal, Veidner Károly, Váci József 4-4 kor., Nemcsik Kálmán, Kovács József 3-3 kor., Sisovics Lajos, Cingel József, Szabó István, Themleitner János, Csontos József, Dessevfy Manó, Schreiber Salamon, Schwartz Ferenc 2-2 kor., Schmóling Róza és Meszléri József 1-1 kor. 

EGRI POSTA. JULIUS 27-ÉN 1862. 

Eger város főorvosának hivatalos jelentése. 

Ezen év második negyedének légköri tüneményeit leginkább szárazság és a légmérséklet hirtelen változásai jellemezték, noha a hőség junius 4-től 16-ig tartott, de közbe hüvös szelek keletkeztek: ez idő alatt a hévmérő nem ritkán + 30° R fokot is meghaladt a napon, míg néha reggel és esténként + 10-11° fokig alászállott. Ennélfogva a felnőtteknél gyakori meghülésből származó csúzos, epés bajok, váltóláz, a gyermekek között a hökhurut nagy mértékben uralkodtak; himlő s egyéb bőrköteg már az utóbbi hónapban ritkábban fordult elő; sulyosabb kóresetek ugy a kórházakban mint magán gyakorlatban gyéren fordultak elő. A halálozás ez évnegyedben még nagyobb mint az elsőben: meghaltak összesen 287, ezek között 108 ff és 229 nő; himlőben 33, agyonüttetett 3, egy lelencz találtatott. A védhimlő beoltása aprhóban megkezdetve máig folytattatik, noha még mindig sok ellenszenvvel találkozik. Az orvos rendőri teendők az emberek egészségügyén kívül a házi állatokéval szaporodtak, főleg a marhavágatás és husmérés körül szigorubb szabályok váltak szükségesekké. A házi állatok több neme dögvésztől fenyegetve van, a marhadög a legközelebbi helységekben dühöng s az elzárás ellen rendkivül sok zugolódás hallható, minthogy még itt helyben marhadög esete nem jelentetett, a tehén csorda némi távolságra a várostól kihajtatni engedtetett. A sertések mételyben hullanak, mintegy negyven darab veszett el, az elzárásra nézve néhány alárendelt egyéniség önkényeskedése tapasztalható. A szárnyas állatok között helyenként pusztitott a dög. Az ebek között néhány veszettségi eset fordult elő, de veszélyes megmaratások nem történtek, némely apróbb sérelmeknél a szükséges gyógymód használtatott. Kelt Egerben julius 5-én 1862. 
Dr. Daubrova Ignácz  

A hetilap vasárnaponként jelent meg, minden egyes szám ára 10 krajcár volt Fotó: 
Forrás: Szilvás István

HEVESMEGYEI LAPOK. VEGYESTARTALMU HETILAP, MEGJELENIK MINDEN VASÁRNAP. 1903. MÁJUS 8. 
Hová lett a Tokaji Pista bátyánk szakálla? 
A Budapesten járt tiltakozó küldöttség előtt Tokaji Pista bátyánk vitte a város lobogóját. Nagyon imponált a pestieknek a hatalmas szakállával és a rossz nyelvek szerint nem is a küldöttség, hanem a hosszu fehér szakáll keltette a legnagyobb hatást. 
És mégis megesett, hogy a képes ujság Tokaji Pista bátyánkat, mint zászlóvivőt szakáll nélkül pingálta le. Gyöngyösön már elvolt terjedve, hogy leborotváltatta a szakállát. Ismerősei és hozzátartozói várták haza a jó öreget, hogy csakugyan ugy néz-e ki, megszakálltalanitva. Képzelhető volt az öröm, midőn a vonat ablakán át már messziről látszott, hogy miként lengeti a szellő Tokaji bátyánk szakállát. Hazahozta becsülettel a reábizott lobogót, s az annyiak által megbámult szép hosszu szakállát is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában