Aszály

2022.08.19. 14:00

Száztízmillió köbméterre csökkent a kiskörei tározótó vízkészlete

Folyamatosan rekordokat döntöget a Tisza-tó alacsony vízállása. Az Alföldet sújtó extrém vízhiány időszakában rendkívüli körültekintéssel osztják szét a Tisza-tóban az aszályos időszakra még tavasszal betározott vízkészletet a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötívizig) szakemberei – közölte társaság.

Molnár Helga

Kiskörénél is alacsony a vízszint

Forrás: HMH

Fejes Lőrinc, a Kötivízig kiskörei szakaszmérnöke azt a hírt osztotta meg, hogy a Tisza folyón a valaha mért legkisebb vízszint körüli vízállástartomány alakult ki, ami jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely már 78-80 centimétert csökkent az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest. A tározó vízállása a Kisköre-felső vízmércén mérve jelenleg 660 centiméter, ami a turisztikai célú hajózási vízszint alatt van húsz centiméterrel.

 

A Tisza folyón érkező jelentősebb vízutánpótlás híján a tározó azonban tovább apad, ezért augusztus 12-től szükségessé vált a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren (TIKEVIR) a harmadik ütemű csökkentés. Az intézkedések célja, hogy az eddig a főcsatornákban, egyes holtágakban betározott többlet vízkészleteket felhasználják, mindezt azért, hogy mérsékeljék a Tisza-tó apadását.
– Az igazgatóság a szerződéses szántóföldi és halastavi vízigényeket változatlanul ki tudja elégíteni, illetve az ökológiai célú Körös-völgyi vízátvezetés a Tisza-tóból továbbra is biztosított – hangsúlyozták a Kötivízig szakemberei.

 

Az igazgatóság területén található tizenegy kiemelt csapadékmérő állomás adatai alapján az elmúlt napokban Jászkisér térségében 0,2 milliméter csapadékot regisztráltak és Hevesvezekényről jelentettek 10,8 millimétert. A többi állomáson nem volt csapadék. Augusztus 15-ig a havi átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok volt, ami a sokéves augusztusi átlaghőmérséklet – 21,1 Celsius-fok – felett van 3,9 fokkal.

A nyaralóhajózásnak is ártott az idő

– Természetesen okozott problémát az aszályos idő – mondta lapunknak a Mahart Zrt. Köre Kikötőjének vezetője, Katona György. Hozzátette, elveszítették a Tisza-tavi látnivalókat azzal, hogy ilyen drasztikusan apadt a tó vize. – Nem lehet behajózni már több medencébe. Ezek egyébként is sekélyebb nyáron, de ez most más, fokozatosan vesztettük el azokat – taglalta. Mint közölte, nagyobb szerepet kaptak a hosszú járatok, és felhívják a vendégek figyelmét arra, hogy a tó most nem hajózható, csak a Tisza folyó. Csalódtak ezért a fürdőzők, s azok, akik a vízikomplexumokat keresték például Sarudon. A forgalmuk egyébként jónak mondható, az ünnepi hétvége is nyolcvan százalékos kihasználtságú, erre nem lehet panasz.

A Tisza Kisköre-felső vízmércén észlelt vízállása 660 centiméter, duzzasztott volt. A tározóban jelenleg megközelítőleg 110,2 millió köbméter vizet tároznak. Folyamatosan figyelmeztetnek arra is, hogy a vízi eszközök üzemeltetésénél, valamint a kikötésénél a vízszintváltozásra fokozottan kell ügyelni, s ezért meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket.

 

Harmadfokú a készültség a Kötivízig működési területén levő négy vízhiánykezelő körzetben. Az igazgatóság az Országos Műszaki Irányító Törzs engedélyével a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren harmadik ütemű csökkentést vezetett be augusztus 12-től.
– Ez az intézkedéssorozat kiterjed a Nagykunsági-főcsatornára, a Nagykunsági-öntözőrendszeren keresztül a Körös-völgyi vízpótlásra, a Jászsági-főcsatornára, valamint több holtág vízpótlására, amiről tájékoztattuk az érintett halgazdálkodókat – fogalmaztak.

Felajánlás a bajban lévőknek

Kücsön Gyula, a sarudi Élményfalu megálmodója osztotta meg a hírt, hogy szomorúan tapasztalják, a környékükön vannak kikötők, ahonnan már nem tudnak kihajózni. Ezért felajánlotta, hogy aki kifizetett kikötőhellyel rendelkezik és nem tudja használni a csónakját, azok igénybe vehetik az Élményfalu vendégstégjét a vízszint emelkedéséig. Mint írta, tíz ilyen helyük van.

A védelmi intézkedések részeként a csatornaőrök a készültségnek megfelelő figyelő szolgálatot és területbejárást végeztek. Fontos, hogy az igazgatóság munkatársai a napokban illegális vízkivételezést, illetve a vízszétosztási rendnek nem megfelelő vízkivételt nem jelentettek, a TIKEVIR vízállások és vízhozamok ellenőrzése pedig folyamatos.

Azt is közölték, hogy Szolnok és környéke ivóvízbázisának biztosítása, valamint a Tisza-tó vízkészletének megőrzése érdekében a Kisköre-alsónál mért vízszintet 332 centiméteren tartja a Kötivízig. A mezőgazdasági vízfelhasználók kiszolgálása érdekében a korábban engedélyezett műszaki beavatkozásokat folyamatosan végezik, így a medertisztítást, a vízinövényzet eltávolítását, valamint vízkormányzási feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában