Takarékosság

2022.08.17. 17:10

Télre kell egy B-forgatókönyv a fűtésről a siroki intézményekbe is

Sirokban is alaposan átgondolják, miként lehetne a fűtési időszak beköszöntével intézményeiket működtetni.

B. K.

Tuza Gábor siroki polgármester

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Nincsenek könnyű helyzetben azok a települések, amelyekben számos intézmény működtetéséről kell gondoskodniuk az önkormányzatoknak. A számolgatás már mindenütt zajlik és körvonalazódik egy B forgatókönyv is arra az esetre, ha a megnövekedett gázszámlát nem tudnák kigazdálkodni.

Sirokban Tuza Gábor polgármester tájékoztatása szerint az óvodában, a bölcsődében és a művelődési házban az elmúlt években komoly energiakorszerűsítési munkálatokat végeztek. Korszerű kazánokat építettek be és mindenütt sikerült a nyílászárókat újakra cserélni. A polgármesteri hivatal, az iskola és a sportcsarnok fűtését egy készülő biomassza minierőművel szeretnék kiváltani.

Hamarosan minden intézményvezetőnek kiküldenek egy körlevelet, amelyben arra kérik őket, készítsenek el egy olyan forgatókönyvet, amely alapján – ha szükséges, átmeneti időre – korlátozni lehetne a szolgáltatásokat úgy, hogy az alapellátás biztosítva legyen.

– Elkerülhetetlen a sportcsarnok működtetési költségeinek csökkentése. Itt mindenképpen korszerűbb világítástechnikára lenne szükség. Mivel a tankerület és az önkormányzat közösen fedezi a fenntartás és az üzemeltetés költségeit, ennek arányairól is egyeztetnünk kell. Az önkormányzat által üzemeltetett motelben sajnos régi, rossz hatékonyságú gázkonvektorok működnek, amelyeknek a cseréjére eddig nem volt lehetőség. Most nagyon úgy tűnik, hogy a fűtési szezonban felfüggesztjük a szálláshely működtetését. A lakótelepi részen a közvilágítást valószínű kevesebb lámpatest működtetésével próbáljuk megoldani – fogalmazott Tuza Gábor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában