Egri programkínálat

2022.08.05. 11:22

Titokfejtés Jumurdzsák gyűrűje címmel, mesekert a Gárdonyi-pikniken, Végvári Vigasságok

Gárdonyi Gézát sok különleges és érdekes tárgy vette körül. Aki eljön szombaton a Gárdonyi-piknikre, az mindezt megismerheti – mondta sajtótájékoztatón Szalayné Király Júlia irodalomtörténész, a Dobó István Vármúzeum főmuzeológusa.

Sz. M. L.

Földi Viktória, közművelődési és múzeumpedagógiai osztályvezető, közművelődési szakember Ringert Csaba a vármúzeum igazgatója, Szalainé Király Júlia, irodalomtörténész főmuzeológus

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Elmondta, a korábban nagysikerű titokfejtő játék új fejezetével is készülnek, Jumurdzsák gyűrűje címmel, amely az író titkosírásán alapul.
– Rendhagyó módon nem gyermek-, hanem felnőttmegőrzőt rendezünk be, hogy a kicsik felhőtlenül játszhassanak – emelte ki a főmuzeológus. Hozzátette, a születésnapi kerti partira mindenkit szeretettel várnak, a program ingyenes. Kitért arra is, hogy az író halálának 100. évfordulójára szervezett emlékév fontos eleme a Gárdonyi Mesekert, amely jövő hét szerdától péntekig kínál programot.

Dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója ismertette, hogy tizenhatodik alkalommal tartják meg a Végvári Vigasságokat. Idén 14 csapat több mint száz hagyományőrzője vesz részt a kétnapos rendezvényen jövő hétvégén. Ebben az évben újszerű módon, nem az eddig megszokott ostromjáték, hanem egy pályamű lesz látható a történelmi fesztiválon. Az előadás célja, hogy megmutassa az Egri csillagok ostroma, s a valódi ostrom különbségeit. Az egrieknek kedvezményes jeggyel készül a vármúzeum.

Elkezdődött a déli várfal rekonstrukciója, illetve a Szép-bástya helyreállítása is. Mindkettő az év végéig befejeződik, s ezekkel a vár déli részén megszűnnek a munkálatok. Megszépül a Kovácsok, lakatosok tornya is – részletezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában