Projekt

2022.08.31. 06:55

Tízéves és népszerű a kompolti óvoda Gólya viszi a fiát című programja

Az elmúlt héten tartották a kompolti óvodában a beszoktatást a legkisebbeknek. Rengeteget tesznek azért, hogy a gyermekek vidáman, feszültség nélkül kezdjék meg náluk az óvodás éveiket. Emellett pedig a környezettudatosságot is fontosnak tartják.

Fekete-Vadászi Erika

Közel negyven család vett részt a beszoktatáson, ahol megismerkedtek egymással, s sokat játszottak

Forrás: Berán Dániel/HMH

– Tíz éve működik nálunk a Gólya viszi a fiát elnevezésű projekt, ami nagy népszerűségnek örvend, s amit hagyományosan mindig augusztus végére szervezünk. Azért találtuk ki ezt a programot, hogy még azelőtt leválasszuk a szülőkről a gyerekeket, mielőtt megkezdik a jogviszonyukat szeptembertől – tájékoztatta lapunkat Majdán Katalin, a Kompolt-Nagyút Gyermekkertész Óvoda vezetője. 

Sok szülő izgatott és feszült lesz, ha arra gondol, hogy óvodába kerül a gyermeke, s ez a kicsikre is hatással van. Több éve próbáljuk ezzel a programmal oldani ezeket a szorongásokat, s azt gondolom, ez az egyik sikere annak, hogy ilyen sokan szeretnének hozzánk jönni, emelte ki. Az elmúlt héten ismerkedtek, sokat játszottak, egyebek között gyöngyöt fűztek, gyurmáztak, labdáztak, buborékot fújtak közösen a gyerekek, a szülők és a pedagógusok. 

– Nagyon örömteli, hogy a családok ilyen nagy számban vesznek részt ezeken a programokon. Sokan érdeklődnek az óvodánk iránt. Szep­temberben 143 gyermek kezdi meg a nevelési évet az intézményünkben, közülük 34-en kiscsoportosok. Szerencsések vagyunk, ugyanis jelenleg nem küzdünk pedagógushiánnyal – számolt be róla Majdán Katalin. 

A 2022/23-as nevelési év hangsúlyos pedagógia feladatának a fenntarthatóság mellett az energiatakarékosságot tartják. Zöld óvoda lévén úgy gondolják, a térségben élen kell járniuk az energiagazdálkodásban és a felelős fogyasztás kialakításában. A csapok takarékosak, szelektíven gyűjtik a hulladékot, a villanyt mindig lekapcsolják maguk után és felfogják az esővizet. A kicsik nagyon fogékonyak ezekre a dolgokra. 

– Ha a gyermek otthon elmeséli a szülőnek, hogy azt hallotta az óvó nénitől, estére ki kell húzni a számítógépet, mert úgy nem fogyaszt energiát, máris sokat tettünk. Óvodáskorban e egyszerű dolgokat elég is megtanítani nekik. Így később könnyebben elsajátítják a többi hasznos tudást, s környezettudatos felnőtt válhat belőlük – húzta alá Majdán Katalin. 

Joggal lehetnek büszkék

Kiemelkedő, hogy saját logopédusa van a kompolti intézménynek. – A nevelési tanácsadó nem tudott szakembert biztosítani, én pedig találtam egy kismamát, aki hetente eljön, s fejleszti a kicsik beszédkészségét. Nagy boldogság, hogy ki tudunk gazdálkodni a költségvetésből egy logopédust, így az iskolába kerülő gyermekek nem pöszén, selypítve vágnak neki a tanulásnak – tudatta az óvodavezető. Baba-mama klubot is működtetnek, hogy a háromévesnél fiatalabbak barátkozhassanak az ovival. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában