Fűtés

2022.08.22. 14:00

Több ezer kémény veszélyes megyénkben - mielőtt tűzifára vált, kérjen tanácsot!

Megyénk 121 településén 180 ezer kéményről kell gondoskodniuk a szakembereknek. Aki hosszú évek után most váltana gázról tűzifára, ne hamarkodja el, tanácsolják.

Barta Katalin

Illusztráció

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A hatvanhét éves, megözvegyült Erzsébetet falusi otthonában hidegzuhanyként érte a rezsiárak alakulása. Azt mondja, kis híján sokkot kapott a szolgáltatónál, amikor a tavalyi gázfogyasztásával szembesítették és jelezték, hogy mostantól legalább harminc százalékkal többet fizet, ha nem kezd el takarékoskodni, vagy más tüzelőre váltani. 

- Napok óta nem alszom - mondja.  Egyedül élek egy régi családi házban. Mire felneveltem, kitaníttattam a gyerekeimet, megözvegyültem, egyedül maradtam. A kevéske nyugdíj mellett még mindig dolgozom,  hogy ne szoruljak mások segítségére. Most újra feladta a leckét az élet.  Beláttam, hogy a gázfűtés luxus lesz számomra. Rendeltem hát üveggyapotot, hogy a tetőteret valahogy leszigeteljem a tél előtt. A tartalékomból hozatok öt köbméter tűzifát. Ennek feldarabolásához segítség kell, amit  szintén ki kell fizetni. Ha nagyon hideg lesz, befűtök a régi kazánba, és megpróbálok minimális gázt fogyasztani. Nincs más választásom. A gyerekek, unokák külföldön élnek. Hívnak is magukhoz, de én már nem szeretnék senkinek koloncként csüngeni a nyakán.  Egyelőre ennyit tudok előre tervezni - meséli. 

 

Hogy Erzsébet kéménye milyen állapotban van jelenleg, nem tudja. Jár évente a kéményseprő, de szerinte nem sok mindent csinál. Mivel évek óta használaton kívül van,  a szakember kiállít egy papírt, hogy minden rendben van.

Kéményt engedély nélkül üzembe helyezni tilos!

A kéményellenőrzés 2016-ban a katasztrófavédelemhez került. Az érvényes szabályozás szerint most csak a társasházak kéményeinek ellenőrzése kötelező. A családi házak kéményeinek ellenőrzése csak a tulajdonos felelősségtudatától függ. Fontos tudni azonban, hogy kéményt engedély nélkül üzembe helyezni tilos. Ha tehát új kéményt létesítenek, vagy a régit javítják, felújítják, esetleg átalakítják, az csak akkor vehető használatba, ha azt kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton látta és engedélyezte. Ez minden égéstermék-elvezetőre érvényes.  

Erzsébet nincs egyedül.  Rajta kívül több ezren kalkulálnak mostanában, kapkodnak fűhöz-fához, hogy mit tehetnének. 

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a kéményépítéssel és felújítással foglalkozó vállalkozásoknál október végéig betelt a naptár. Nagyon sokan keresik őket, hogy rendbe tettessék kéményeiket, újra üzembe állítsák azokat. Sokan most kezdtek kályhák, kandallók után szaladgálni, ám ezekhez is nehéz manapság hozzájutni. Ha valaki most szeretne tűzifát rendelni, hosszas várakozással kell számolnia. Az sem lényegtelen szempont, hogy a jelenlegi szabályoknak megfelel-e a kéményünk. Egy régi téglaépítésű kémény bélelése alaphangon félmillió forintnál kezdődik. Ha ezt sikerül megoldani, a katasztrófavédelem adhat engedélyt a használatára. E nélkül enyhén szólva is kockázatos fával, szénnel begyújtani. Akár életekbe is kerülhet, ha ezt elmulasztjuk. Ha most szeretnénk új, vegyes tüzelésű kazánt vásárolni, az sem mindegy, milyet veszünk. Annak kapacitását ugyanis méretezni kell a meglévő, vagy építendő kéményhez. Ez szakember nélkül nem megy.

Arra a kérdésre, hogy a nagyobb intézményekben mennyi a realitása gázról fatüzelésre váltani, a szakember úgy válaszolt, hogy a városokban ezt szinte lehetetlen megoldani  idén. Rengeteg pénzbe kerülne az elavult kémények rendbe tétele és kapacitás sincs rá. Vidéken, kisebb iskolákban, óvodákban talán szóba jöhet a megoldás, de ott is alapos vizsgálat szükséges a váltás előtt. 
 


 

Nem mindenhová megy kérés nélkül a kéményseprő

A katasztrófavédelem illetékességébe tartozó társasházak felülvizsgálati terve letölthető a honlapjukról. A megyék nevére kattintva kinyílik az aktuális táblázat, amely településekre lebontva jelöli, hogy milyen ütemezésben érkeznek a kéményseprők – tájékoztatta lapunkat korábban Nagy Csaba, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A honlapon elérhető térkép segítségével ellenőrizhető, hogy az adott településen a korábban is tevékenységet ellátó közszolgáltató, vagy a katasztrófavédelem és az ellátási területen nyilvántartásba vett szolgáltatók látják el a kéményseprőipari tevékenységet. A tervezett sormunka keretében a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy -rendszerek esetén kétévente ellenőriznek. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező. Az egylakásos ingatlanokba nem megy kérés nélkül a kéményseprő.  A magánszemélyek a 1818-as számon igényelhetik a szolgáltatást, illetve online is megrendelhetik azt.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában