Parkolás

2022.08.31. 07:29

Továbbra is egy évig érvényesek a parkolókártyák Gyöngyösön

A képviselő-testület jövőre veszi fontolóra a korlátlan idejű parkolási engedélyek kiadását.

Sz. Sz. I.

Illusztráció

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi képviselő-testület, hosszas vita után, végül nem módosította a parkolási rendeletét a hétfői ülésén. A változtatásra javaslatot tevő Ferenczy Dániel városrendészeti igazgató előterjesztésében az állt, hogy a lakosság részéről a koronavírus-járvány időszaka óta többször felmerült az igény, hogy a parkolókártyák lejárati idejét a jelenlegi egy éves időtartam helyett határozatlan idejűként kellene forgalomba hozni. 

– A közterület-felügyelők az ellenőrzések során azt tapasztalják, hogy a helyi lakosság jelentős hányada jogkövető. Gondoskodnak az engedélyek vagy a parkolóóra szélvédő mögé kihelyezéséről, így évről-évre jelentősen csökken a kiszabott büntetések száma. A szabályozás elérte a célját, parkolóhelyek szabadultak fel a kijelölt zónák területein – emelte ki Ferenczy Dániel. 

A jelenlegi szabályozás szerint a feltételekhez kötött várakozási övezetekben az ott található lakásingatlanok tulajdonosai, bérlői, használói parkolási engedélyt igényelhetnek, amely korlátlan várakozásra jogosít az adott helyen. Egy helyrajzi számú ingatlan esetében egy parkolási engedély adható ki, amelynek érvényességének ideje a kiállítástól számított egy év. 

A grémium azzal az indoklással szavazta le az előterjesztést, hogy a lakosság városon belüli, viszonylag nagy mozgása okán az ingatlanok gyakran cserélődnek, ez a tény az engedélyre való jogosultságot igazoló lakcímkártyák érvényességénél bizonytalanságot okozhat. A döntés alapján továbbra is egy évre érvényesek a parkolókártyák, mert a grémium megítélése szerint így jobb lehetőség nyílik az ellenőrzésre. Mivel idén szeptember 15-ig lehet megújítani a parkolási engedélyeket, a testület már csak 2023 szeptembere előtt, az előterjesztés alapos hatásvizsgálata után tér vissza a javaslatra. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában