Virágos Egerért

2022.09.17. 11:25

A hőség leégette a virágbimbókat, mégis szép lett a kertje az egri verseny résztvevőjének + fotók

A város két virágos versenyén összesen több, mint hatvan résztvevőt jutalmaztak.

Tóth Balázs

Kovács István (balra) fogadja a gratulációt

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Szalai Lászlóné az erkély, ablak kategóriában nyert a Virágos Egerért versenyben, melynek díjait pénteken adták át. Mint portálunknak elmondta, az időjárás nagyon befolyásolta a virágok életét, először nagyon nehezen indultak be, majd amikor kitört a kánikula, a hőség leégette az összes kis virágot, gyenge bimbókat. A növények nagyon nehezen jöttek helyre, de végül is sikerült, meghálálták a gondoskodást és a velük való beszélgetést, nagyon örül az első helynek.

Elárulta, családi háza utcafronti erkélyével, ablakával nevezett. A portán mindenhol van virág, az udvar más kategória, de azt a barátaival, ismerőseivel osztja meg, azok a részek még szebbek. Indult már korábban is a versenyen, akkor is első helyet ért el. A pandémia miatt volt leállás, alig várták, hogy újra megrendezzék.

- Gondolatban megterveztem a virág összeállítást, így sikerült. Most is gyönyörű még, hozza a bimbókat, de bejön a rossz idő és a mostani eső nem használ. Mindig variálom a növényeket, a mostani teljesen új összeállítás volt. A muskátli nélkülözhetetlen, de nagyon szeretem a petúniát is, valamennyi színárnyalatot, amit találni, s be lehet ültetni, mind ott van. Az erkélyen futó zöldek is akadnak. A kiskertemben a liliomok a kedvencek, a főszereplők, de a benti ablakok, terasz, erkély is virágosak, a muskátli ott sem maradhat ki, a többi pedig egynyári növény – sorolta Szalai Lászlóné.

Kovács István és neje Kis-Eged dűlőben lévő kertje a Városgondozás Eger különdíját és a zártkerti vegyes kategória harmadik díját nyerte el a Magyarország Legszebb Konyhakertjei egri versenyében.

– Több éve mindig nevezünk, elég jó helyezéseket értünk el mindig. Most is elég jól sikerült a kert, bár az időjárás beleszólt a nyár közepe felé. Fóliasátrat állítottunk tavasszal és egy mini palántanevelőt. Sok időt töltünk kint, reggel kimegyünk, és este haza, öt napot töltünk így hetente. Szeretünk kint lenni, van főzési lehetőség, már egy kemence is. Elvagyunk vidáman, állatok is vannak. A feleségemmel intenzíven műveljük a kertet, de a kis unokám is besegít a locsolásban – mondta Kovács István.

Elárulta, szépen kezdődött az idei év a közel ezer négyzetméteres telken, beindultak a növények, nagyon szép is volt a kert, a locsolás volt gond. Vannak tartályai, amelyek összegyűjtik a tetőről lefolyó esővizet, abból szoktak öntözni. Ezen kívül komposztálnak, szalmával talajt takarnak, a palánták mellé elvágott palackokat ásnak, úgy locsolják őket, így nem szikesedik ki a föld teteje és gazdaságosabb is az öntözés. Évek óta így dolgoznak, a lenyesett fűvel is takarják a talajt, hogy ne száradjon ki.

- Nem vegyszerrel permetezünk, hanem például csalánt fonnyasztunk, de más eszközt is alkalmazunk, társított növényeket ültetünk. A saláta és karalábé mellé olyanokat, ami riasztja a földi bolhát. Mindig tanul az ember, közösségi oldalon csoportból is gyűjt tapasztalatot – fejtette ki Kovács István.

Elárulta, ő már a hetedik ikszet tapossa, 24 éves kora óta művel földet. Előbb apósával kertészkedtek, majd amikor lett saját kertjük, feleségével közel ötven éve azt gondozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában