A jövő kertje

2022.09.24. 10:31

Először a kápiapaprika paradicsomát teremtette meg a besenyőtelki kertészet

Besenyőtelek folyamatosan fejlődik. Új munkahelyeket teremtenek, emellett remek programokat kínálnak mind a helyieknek, mind pedig a településre érkezőknek, valamint új terveik is vannak a jövőre nézve, amiket igyekeznek jól előkészíteni.

Fekete-Vadászi Erika

Már az első betakarításokon is túl vannak a községi melegházban, az ízletes paprikákat helyben és a környéken értékesítik

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

A besenyőtelki Biobes Kertészet egy melegházon alapuló gyógynövény- zöldség- és gyümölcstermesztő mintagazdaság, amely bevételt jelent a településnek, és munkahelyeket is teremt. 

– A nyári műszaki átadás után azonnal birtokba vettük a területet, és kápia paprikával ültettük be. A növényházban nagyon modern technológiákat alkalmazunk, automata energiaernyő, szellőztető-, öntöző- és csepegtetőrendszer van, illetve saját vízművel is elláttuk, valamint csíráztató és hűtőkamra is tartozik hozzá – mondta el lapunknak Bozsik Csaba, a település polgármestere. 

Jelenleg nyolc személynek ad munkát a kertészet, s bővíteni kívánják a létszámot. 
– Terveink között szerepel továbbá a raktárbázis növelése, és az is, hogy zöldség-, gyógy- és fűszernövény palántanevelésbe kezdjünk – jegyezte meg a polgármester. 

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

 

A helyi könyvtárban is zajlik az élet. 

 

Kristonné Kovács Rita, a Besenyőtelek Könyvtári, Információs és Közösségi Hely könyvtárosa lapunknak elmondta, folyamatosan kínálnak programokat a helyi diákoknak, s a lakosságnak. Csirke László, Bükki tájegységi fővadász a Dr. Berze Nagy János Általános Iskola tanulóinak már több alkalommal tartott érdekes interaktív előadást a napokban. Mesélt a vadászat szépségeiről, bemutatta hazánk nagyvadjait és ragadozóit. Trófea- és állathang-bemutatóval színesítette az ismeretterjesztő foglalkozást. Úgy tervezik, Csirke László felnőtteknek is tart ismertetőt a közeljövőben a könyvtárban. 

– Szeptember 20-án Gál Cecília fotóművész volt a vendégünk. Etiópiai kalandozásairól mesélt, és természetesen a képeit is megmutatta a közönségnek. További terveink között szerepel, hogy Kerékgyártó József helytörténeti kutatót is vendégül látjuk, ő a középkori harangokról beszél majd. Mindemellett Berényi László Nánai dekameron című könyvét is hamarosan bemutatjuk. Ezeken túl október 4-én, kedden Jorge Luis Altamirano Mendez, Mezőkövesden szolgáló atya életre vonatkozói intelmeiről hallgathatnak meg érdekes előadást könyvtárunkban az érdeklődők – közölte Kristonné Kovács Rita. 

 

Évek tervei váltak valóra


 

A kertészet ötlete már évekkel ezelőtt megszületett. Maga a beruházás 2020-ban kezdődött, és belügyminisztériumi támogatásból valósulhatott meg, a gazdaságélénkítő programjuk részeként. Az építési munkálatok pedig 2021-ben kezdődtek. A több mint 160 millió forintos beruházás eredményeként háromezer négyzetméteres, modern technológiákkal ellátott növényházzal gazdagodott Besenyőtelek. A zöldségek ültetése és nevelése már nyáron elkezdődött, folyamatosan gondozták a növényeket, a hivatalos átadót pedig szep­tember elején tartották. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában